szerző:
Dezső András
Tetszett a cikk?

1 év 6 hónap, 3 évre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott az ügyészség Fekete-Győr Andrásra, a Momentum elnökére, aki a vád szerint 2018-ban hivatalos személy elleni erőszakot követett el, amikor füstgránátot dobott a rendőrökre egy tüntetésen. Fekete-Győr szerint amit csinált, az nem bűncselekmény. Az ügyben csütörtökön tartották az előzetes tárgyalást a Pesti Kerületi Bíróságon.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke ellen az ügyészség vádat emelt a 2018 decemberi rabszolgatörvény-ellenes tüntetéseken történtekkel kapcsolatban. Fekete-Győr akkor egy játékboltban is kapható lila füstölőt ejtett két rendőrsorfal közé, miután a rendőrök felszólítás nélkül könnygázt lőttek az emberek arcába.
Polt Péter ügyészsége szeptemberben azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás nélkül, büntetővégzéssel szabjon ki próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést Fekete-Győrre. Ezt megfellebbezték, így a holnapi napon megtartják az ügyben az előzetes tárgyalást.

Szarvas Koppány Bendegúz és társa fáradjon be a terembe! – így hívta be a bírónő Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét. A pártelnök kissé bizonytalanul lépett be a terembe, miután a nevét nem hallotta, de aztán a bírónő tisztázta, hogy a "társa" alatt őt értette. Szarvas Koppány Bendegúz nem jött el az előkészítő tárgyalásra, mert koronavírusos. (Az előzetes tárgyalás egy olyan lehetőség a vádlottak számára, hogy elmondják az üggyel kapcsolatban a véleményüket, de akár be is ismerhetik a cselekményt és lemondhatnak a tárgyalás jogáról.)

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Szarvas Koppány Bendegúz ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt emelt vádat az ügyészség a 2018 decemberi tüntetéseken történtekkel kapcsolatban. Fekete-Győr akkor egy lila füstgránátot ejtett két rendőrsorfal közé, miután a rendőrök felszólítás nélkül könnygázt lőttek az emberek arcába.

Az ügyészség szeptemberben azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás nélkül, büntetővégzéssel szabjon ki 1 év és 6 hónap, 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést Fekete-Győrre. Ezt megfellebbezték, ezért tartja a bíróság az előzetes tárgyalást.

"Nem ismerem be azt a bűncselekményt, amit az ügyészség előterjesztett. Minden tettemért vállalom a felelősséget" – mondta a bírónő kérdésére Fekete-Győr András.

Fekete-Győr ügyvédje tanúk személyes meghallgatását indítványozza. A védő szerint ezt a három tanút három hónappal az esemény után hallgatták ki, vallomásaik pedig a védő szerint az ügyészség álláspontjával eltérő állításokat tartalmaznak – ezért is lenne szükség a meghallgatásukra.

Ezenkívül az ügyvéd több tanú vallomásának kizárását is indítványozta furcsa kihallgatási körülményekre hivatkozva. Példaként említette, hogy van olyan tanú, akit egy órán keresztül hallgatnak ki, míg a többieket félóráig, noha hasonló tartalmú nyilatkozatot tettek. Van olyan tanú, akit a védő szerint "mínusz 15" percig hallgattak ki. Ha viszont a bíróság nem zárja ki az ő vallomásukat, akkor azt indítványozza, hogy az összes tanút hallgassa ki a bíróság.

Az ügyész erre reagálva azt mondta, hogy a nyomozó ügyészség törvényesen hallgatta ki a tanúkat, mindent a szabályoknak megfelelően tett, a tanúk szerinte a cselekménnyel kapcsolatban releváns tényekről beszéltek. Az ügyész szavaiból az is kiderül, hogy a tanúk a tüntetés biztosításában vettek részt.

A bírónő azt mondta: neki szimpatikusabb, hogy inkább megidézi a tanúkat, minthogy kizárja őket. (Több mint húsz tanúról van szó.)

Miután Fekete-Győr nem ismerte be bűnösségét, az eljárás nem zárult le, az első rendes tárgyalást januárban tartják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minek akarna bárki is tizenéves lányokat elvinni?

Minek akarna bárki is tizenéves lányokat elvinni?

Íme, a kormány árnyékköltségvetése: így jött össze az 5 ezer milliárd forintos hiány

Íme, a kormány árnyékköltségvetése: így jött össze az 5 ezer milliárd forintos hiány

Annál is nagyobbat bukott a Starbucks, mint amit az elemzők vártak

Annál is nagyobbat bukott a Starbucks, mint amit az elemzők vártak