szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szállítmányt a Nemzeti Népegészségügyi Központba viszik.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

6000 ampullányi orosz vakcina érkezett Magyarországra – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán. Hozzátette, a korábbi megállapodás alapján folytatódik az együttműködés Oroszországgal.

A miniszter nem nevezte meg, de vélhetően a Szputnyik V jelű vakcináról van szó. Korábban Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere közölte erről, hogy magyarok is részt vehetnek a tesztelésében: a "nagyvonalúan felkínált" lehetőséggel élve három–ötezer magyar állampolgár juthatna a védőoltáshoz.

A hétfőn érkezett szállítmányt a Nemzeti Népegészségügyi Központba viszik, ahol a magyar szakembereknek Szijjártó szerint "újabb lehetősége nyílik arra, hogy döntést hozzanak az oltóanyag felhasználásának módjáról". Ugyanakkor – mint arról a hvg.hu is írt – ez a felhasználás egyelőre aligha terjedhet túl a PR-akciókon. A jelenlegi magyar szabályozás nem ad rá lehetőséget, hogy belátható időn belül tömegesen oltsák a magyar lakosságot a Szputnyik V oltóanyaggal.

Szijjártó Péter bejelentése szerint Oroszországban 40 ezer ember bevonásával már túl vannak a klinikai tesztelésen, aminek az eredménye 91,4 százalékos hatékonyságot mutat. Korábban azonban több tudós is amellett foglalt állást, hogy meghamisíthatták az orosz koronavírus-kísérletek eredményeit. Az oltással szemben az orosz orvosok is bizalmatlanok, főleg az oltásra vonatkozó nyilvános információk hiánya miatt.

Ha érkezik is orosz vakcina, tömegesen használni Magyarországon még biztosan nem lehet

Egyelőre legfeljebb PR-akcióhoz használhatja a Magyarországra esetlegesen érkező orosz vakcinát a kormány. A jelenlegi magyar szabályozás ugyanis nem ad rá lehetőséget, hogy belátható időn belül tömegesen oltsák a magyar lakosságot a Szputnyik V oltóanyaggal. A klinikai kísérletekbe való bekapcsolódással a kormány viszont elérhetné, hogy néhány ezer magyar önkéntest beoltsanak, mielőtt megérkeznek a nyugati vakcinák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Orosz orvosok is bizalmatlanok a Szputnyik V vakcina iránt

Nagyfokú bizalmatlanság övezi az orosz vakcinát Oroszországban is. Főleg a nyilvánosan elérhető információk hiányát és a rendkívül gyors fejlesztést tartják gyanúsnak az egészségügyben dolgozók, akik – ha tehetnék – visszautasítanák a vakcinát.

A záróbeszédekkel folytatódott a Floyd-ügy tárgyalása, elkezdődött az esküdtek tanácskozása

A záróbeszédekkel folytatódott a Floyd-ügy tárgyalása, elkezdődött az esküdtek tanácskozása

Videón, ahogy szabadon engednek egy jaguárcsaládot Argentínában

Videón, ahogy szabadon engednek egy jaguárcsaládot Argentínában

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda