szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két szirénázó rendőrautó ütközött össze 2018-ban, az egyik utasa pedig bele is halt a balesetbe.

Két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az újpesti rendőrautó-baleset miatt megvádolt rendőrt elsőfokú, nem jogerős döntésében a Fővárosi Törvényszék. Az ügy 2018-as: három éve egy februári éjszakán ütközött össze két rendőrautó.

A baleset gondatlan okozása miatt megvádolt rendőr törzsőrmester szirénázó szolgálati autójával egy rendőrségi helyszínre sietett, miközben egy újpesti kereszteződésben összeütközött egy másik, elsőbbséggel bíró, kizárólag megkülönböztető fényjelzést használó rendőrautóval, amelyet ugyanarra a helyszínre riasztottak.

A balesetet okozó autó utasa a helyszínen meghalt. A vádlott és a másik rendőrautó utasa nyolc napon túl, míg a másik sofőr nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az ügyészség szerint azért történt baleset, mert a törzsőrmester úgy hajtott be a kereszteződésbe – piros lámpánál, 70 kilométeres óránkénti sebességgel –, hogy nem győződött meg arról, veszélyeztet-e más járművet, vagy elengedi-e őt egy esetleg arra járó másik elsőbbségi helyzetben érkező jármű.

A vádlott beismerte bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról a törvényszék pénteki előkészítő ülésén.

A vád alapján akár öt év börtönt is kaphatott volna, de az ügyészség másfél év szabadságvesztést indítványozott, 2 év próbaidőre felfüggesztve – végül az ítélet is ez lett. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerését és megbánását, figyelemmel arra, hogy bocsánatot kért a baleset áldozatának hozzátartozóitól, ők pedig azt elfogadták. A rendőr törzsőrmestert a felfüggesztett börtön mellett három évre a vezetéstől is eltiltották.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, miután a védő enyhítésért fellebbezett, a vádlott pedig három nap gondolkodási időt kért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után

Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" - Kínában vizsgálódott az OGYÉI

"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" - Kínában vizsgálódott az OGYÉI