szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elkövetők egy családi házban alakítottak ki labort, ahol vényköteles és orvosi ellenőrzés mellett adható készítményeket hamisítottak.

Összesen tizenegy helyszínen, köztük egy zsámbéki családi házban tartott házkutatást a rendőrség március 24-én, amelynek során több mint 9 millió nyugtatótablettát találtak, valamint a gyártásukhoz szükséges gépeket és olyan vegyi anyagokat, amelyek össztömege eléri a 7,5 tonnát – közölte a dunakeszi mobillaborjukból közvetített sajtótájékoztatón Boross Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője.

Az ügyben hat férfit, köztük egy külföldit gyanúsítottak meg. Négy embert letartóztatott a bíróság, egy gyanúsítottnak pedig a házi őrizetét rendelte el.

Boross beszámolója szerint az első jelzést még 2019-ben kapták a norvég hatóságoktól arról, hogy magyar futároktól hamis gyógyszereket foglaltak le. Az Europol és az Eurojust (az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége) segítségével aztán közös nyomozócsoportot hoztak létre a norvég hatóságokkal az ügy felderítésére.

A nyomozás során kiderült, hogy a „rendkívül konspiráltan” tevékenykedő bűnszervezetben feladatmegosztáson alapult a gyógyszerek gyártása, szortírozása, deponálása és útba indítása a skandináv országok felé, ahol dobozonként 4,5-5,5 euróért adták el őket.

A szervezet vezetője egy 51 éves budajenői lakos volt, ő szerezte be a gyógyszerek gyártásához szükséges anyagokat, koordinálta a raktározást és az értékesítést, egyik bűntársa pedig azért felelt, hogy az elkészült gyógyszerek be legyenek csomagolva és útnak induljanak a célországokba. A többi gyanúsított zöme a szállításban vett részt, de volt köztük egy vegyész is, aki – szakmai tudását használva – elkészítette a tablettákat.

A zsámbéki laborban nyolc berendezéssel folyt a gyógyszerek gyártása – mondta Boross Zoltán.

Fülöpné Csákó Ibolya, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóságának kiemelt főreferense arról beszélt: bár több mint tíz éve foglalkozik gyógyszerhamisításos ügyekkel, „ilyen jól felszerelt, ilyen kiművelt” laborral még nem találkozott. Hozzátette: a helyszínen alapanyaggyártás is folyt, ami eddig Magyarországon nem történt.

Az illegális gyógyszergyárban készült, egyébként vényköteles készítményről azt mondta, hogy Norvégián kívül Svédországban és Finnországban is foglaltak le belőle. A szer – amely Európa legtöbb országában büntetőjogilag kábítószernek minősül – Magyarországon is forgalomban van, itthon pszichotróp anyagként tartják számon, csak receptre és orvosi ellenőrzés mellett adható.

A rendőrség honlapjára a sajtótájékoztatót követően felkerült közlemény szerint a laborban és a raktárakban lefoglalt nyugtatók és vegyi anyagok feketepiaci értéke több mint 6,3 milliárd forint, a gyanúsítottak között pedig a budajenői L. László mellett egy 48 éves debreceni férfi és egy szír állampolgár is van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!