szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Május 22-e helyett szeptember végéig is tarthat a veszélyhelyzet, de ha a kormány a járványhelyzet ismeretében úgy dönt, akkor hamarabb is véget érhet.

Törvénymódosító javaslatot nyújtott be a kormány a járvány elleni védekezésről. A javaslat szerint a parlament első őszi ülésnapját követő 15. napig – vagyis várhatóan szeptember végéig vagy október elejéig – meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet. A törvényjavaslat hangsúlyozza, nem biztos, hogy valóban eddig fog tartani a veszélyhelyzet, a kormány fenntartja magának a jogot, hogy ennél hamarabb is megszüntesse azt.

A most érvényes szabályok szerint május 22-ig tartana a veszélyhelyzet, a törvényjavaslattal ezt tolnák ki néhány hónappal.

Azt a törvényjavaslat értelemszerűen nem szabályozza, hogy ezen időszak alatt milyen részletszabályok lesznek érvényesek – az oltottság függvényében sorra jelentik be a lazításokat –, egyszerűen csak a lehetőség van meg arra, hogy a kormány rendelettel irányíthasson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Nagyítás

A veszélyhelyzet kezdetétől a vakcináig: a koronavírus első éve képekben

Egy éve van velünk a koronavírus, amely kiforgatta a világot a sarkaiból: az iskolák, irodák, az utcák és a terek egy-egy hullámban szinte mind kiürültek, az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatói, a távolságtartás és a maszkviselés pedig egy csapásra az életünk részévé váltak. Így látták a hvg.hu fotósai az elmúlt egy évet.