szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"A legrosszabb forgatókönyv valósul meg éppen" – írta a Facebookon a szervezet.

“A jövő héten már életbe léphetnek az állampolgárokat a vakcinaigazolvány alapján szelektáló szabályok, és úgy tűnik, a kormány alaptörvény-ellenes, diszkriminatív szabályozás bevezetésére készül” – írta a Facebookon a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A civil szervezet szerint hiába sürgették már március legelején, hogy a kormány találja ki, milyen szabályokkal tesz majd különbséget a vírus ellen már védett és még nem védett állampolgárok között. “A legrosszabb forgatókönyv valósul meg éppen, amitől tartottunk, olyan oltottsági szám mellett, ami köszönőviszonyban sincs a nyájimmunitással” – írták.

A TASZ felhívja rá a figyelmet, hogy a védettségi igazolvány – amely elvben a különböző közösségi terek látogatását is lehetővé teszi – a nevével ellentétben egyáltalán nem a védettséget igazolja.

A kártyát mindenki megkapja, akár napokkal az első oltása után is, de ekkor még nem alakult ki a védettsége. Az igazolvány és a kormány kommunikációja hamis biztonságérzetbe ringatja az embereket. Pedig a védettség csak a második oltás után alakul ki, ezért a kártyát is csak ez után lehetne kiadni”.

A szervezet hangsúlyozza, hogy a hamar kiadott igazolvány miatt romba dől az a jogi érvelés is, ami megengedi, hogy az igazolvánnyal látogathatók legyenek a közösségi terek. “Ha a kártyával rendelkezők is fertőzőképesek, akkor a különbségtétel alapja csak az lesz, hogy kinek van kártyája és kinek nincs. Ez a fajta megkülönböztetés azonban már nem fogadható el, diszkriminatív és így alaptörvény-ellenes” – írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!