szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebookon közzétett posztból nem hiányozhatott a baloldal hibáztatása sem.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Eddig nem volt hivatalos statisztika arról, hogy a koronavírus elleni második oltások után hány ember fertőződött meg ismét koronavírussal vagy halt meg a fertőzés következtében. Ezt most tette közzé a kormány, azzal érvelve, hogy az adatokból látszik, az itthon használt vakcinák hatékony és erős védelmet nyújtanak a fertőzés ellen.

A december 26 és április 20 közötti adatok alapján 100 ezer oltottra vetítve a legtöbben a Pfizer vakcinák után hunytak el koronavírus-fertőzés miatt. Összesen 175 emberről van szó, ami 100 ezer oltottra vetítve 32.

A Moderna vakcina után 12 ember halt meg koronavírus-fertőzés miatt (itt felfelé kellett kerekíteni, 100 ezer oltottra 20 emberről lenne szó). Azonban fontos hangsúlyozni, hogy ezzel a két típussal elsők között oltották végig az idősotthonokban élőket is.

A Sinopharm oltások után 78 ember hunyt el a fertőzés miatt, ez 100 ezer oltottra vetítve 16. A kínai vakcinával első körben az idősebbeket oltották be, azonban most már bárki kérheti ezt a típust.

AstraZeneca oltás után hat, míg Szputnyik V vakcina után két koronavírussal fertőzött ember hunyt el. A táblázatból nem derül ki, hogy az elhunytak hány évesek voltak, volt-e alapbetegségük, illetve az oltáshoz képest mikor kapták el a fertőzést.

©

Az is látszik, hogy 100 ezer oltottra vetítve a második AstraZeneca oltások után fertőződtek meg legtöbben (700), ezt követi a Pfizer (555) majd a Sinopharm (356). Április 20-ig 3,3 millió ember kapta meg az első, míg 1,4 millió a második oltását.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!