szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 2018-as parlamenti választások előtt néhány hónappal Zuschlag János egy, a politikában is aktív barátjával beszélgetett telefonon arról, hogy “felülről” várnának instrukciót a pártokkal kapcsolatban, és arra utalt, hogy a 2014-es választásoknál is instruálták őket, még Rogán Antal állítólagos ügyvédjét is szóba hozta, mint kapcsolatot. Csakhogy a beszélgetést a NAV nyomozóinak megbízásából a szakszolgálat rögzítette, később egy büntetőeljárás peranyagában bukkant fel, így juthatott el Hadházy Ákoshoz. A független ellenzéki politikus a beszélgetésre hivatkozva feljelentést tett, de a rendőrség arra jutott, hogy semmi nem utal bűncselekményre.

Különös telefonbeszélgetést rögzített a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat 2018. január 11-én délelőtt, amikor éppen a Nemzeti Adó-és Vámhivatal által folytatott egyik nyomozáshoz gyűjtött titkosan adatokat. A dokumentumot Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hozta nyilvánosságra a Facebook-oldalán, a beszélgetés leirata egy peranyagban bukkant fel.

Egy olyan ember, Zuschlag János telefonját hallgatták ekkor le, akit az újságolvasóknak nem kell különösebben bemutatni: a ma már vállalkozóként dolgozó férfit az ezredfordulón még az akkor kormányon lévő MSZP egyik fiatal titánjaként tartották számon, de politikai karrierje csúnya véget ért, miután egy bekapcsolt kamera egy sajtótájékoztatón rögzítette, ahogyan a vészkorszak áldozatain viccelődik, majd később az ifjúsági szervezetek fiktív tevékenysége után igényelt állami pénzek miatt bűnszervezetben elkövetett csalásért ítélték el.

Miután 2013-ban kiszabadult, egykori pártját, az MSZP-t vádolta, mondván, hogy az elcsalt pénzek ott landoltak, mindeközben pedig a fideszes propagandagépezet szolgálatába állt: az a Kökény-Szalai Vivien írt róla könyvet, aki később a TV2 hírigazgatója lett.

©

Amikor a NAV nyomozása miatt 2018. január 11-én Zuschlag telefonját lehallgatták, az egykori politikus egy Táncsics Péter nevű barátjával beszélt, akivel régóta ismerik egymást: 2002-2003-ban Táncsics volt az, aki mások mellett Zuschlag közreműködésével felduzzasztotta az MSZP, illetve ifjúsági szervezete, a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták Vas megyei szervezeteit. Táncsics a telefonban azt kérdezte Zuschlagtól, hogy szerinte a választásokkal kapcsolatban várható-e még “akármi felülről”, mire barátja azt felelte, hogy szerinte semmi.

"Megmondom őszintén, nekem van kapcsolatom, de egyelőre nincs válasz! Tehát...próbáltam...próbáltam köröket futni, megmondom őszintén, a szokott kapcsolataimon, és szerintem nem jutottak még el idáig, hogy...Nem foglalkoznak! Vagy én nem tudom! Tehát mindenféleképpen kell instrukció a Választási Bizottságba! Mer' ugye 4 éve is kellett! Tehát szerintem idő kérdése, hogy megjelenjenek!" – mondta Zuschlag.

A beszélgetésük Táncsics 2014-es politikai aktivitásának fényében árulkodó, mert azt sejteti, hogy a Fidesz valamilyen módon segíthette a választásokon szereplő kisebb pártokat. Zuschlag ugyanis a beszélgetés során megjegyezte, hogy ráírt a 4 évvel ezelőtti kapcsolatára, "aki Rogán ügyvédje", igaz, ez az illető nem válaszolt, nem reagált (ugyanakkor annak valóságtartalmát nincs módunk ellenőrizni, hogy Zuschlag valóban felhívta-e az ügyvédet annak idején, vagy csak beszélt erről, illetve bármilyen kapcsolatban voltak-e – a szerk).

Zuschlag-közeli férfi az első pénzbüntetésre ítélt kamupárt-vezető

Az Új Dimenzió Párt (ÚDP) vezetője még a 2014-es választás kampánypénzeivel próbált trükközni. A felvett 149 millióból az ügyészség viszont csak 20 milliónak nem találta nyomát - nem csoda, ha megúszta 300 ezer forintnyi bírsággal.

A 2014-es választásokon 1578 szavazatot szerző, de 149,2 millió forint kampánytámogatást bezsebelő Új Magyarország Párt (ÚMP) elnöke Táncsis volt, aki a hvg.hu csütörtök reggeli megkeresésére visszautasította, hogy az ÚMP kamupárt lett volna. Hangsúlyozta, hogy az ÚMP-t vizsgálták a hatóságok, és egyáltalán nem marasztalták el, tehát a párt semmilyen visszaélést nem követett el. A telefonbeszélgetésről elmondta, Zuschlag “monológjáról” ne őt kérdezzük, a rá vonatkozó részről pedig úgy nyilatkozott: csak azt kérdezte meg Zuschlagtól, hogy szerinte várható-e bármilyen jogszabályi változtatás a választással vagy a pártfinanszírozással kapcsolatban. Táncsics határozottan tagadta, hogy ő a Fidesztől bármilyen segítséget kapott volna. Szerinte a Fidesz legfeljebb abban segített, hogy lehetővé tette a kisebb pártok indulását, de ez nem jelenti azt, hogy a kisebb pártok kamupártok lennének.

Az ÚMP-ről ugyanakkor érdemes tudni, hogy szorosan összefonódott egy másik hasonló párttal, az Új Dimenzió Párttal (ÚDP), amit viszont nagyon is elmeszelt a bíróság. Az ÚDP az Államkincstártól 149 millió forint támogatást kapott, a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt végül nem érte el, de közel 20 millió forinttal nem tudott elszámolni, a hiányt a párt elnöke, Kovács Szabolcs egy külföldi cég nevében kiállított, fiktív számlákkal próbálta igazolni. Kovács és Táncsics szintén barátok, az ÚDP és az ÚMP pedig eléggé összefonódott: az ÚDP elnöke, Kovács Szabolcs az ÚMP elnökségében is helyet foglalt. Az ÚDP vezetője ellen később költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárás, de mivel a per előkészítő ülésen a férfi beismerte a bűncselekményt, a bíróság jogerősen mindössze 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Ezzel kapcsolatban Táncsics lapunknak most hangsúlyozta, hogy neki semmi köze az ÚDP-hez. Azt is kifogásolta, hogy Hadházy Ákos a posztjában “összefogásos” önkormányzatos képviselőnek titulálta, ami arra utal, mintha ő az ellenzéki pártok összefogásaként került volna be a kőszegi testületbe. A valóságban az Összefogás Kőszegért Egyesület nevű civil szervezet képviselőjeként politizál.

Zuschlag Jánost is megkerestük, ám ő időt kért a válaszhoz, mondván, még nem látta azt a dokumentumot (a lehallgatott beszélgetés részleteit), amit Hadházy a Facebook-oldalán közzétett.

Hadházy Ákos szerint a Fidesz állt a kamupártok mögött
©

A Zuschlag és a Táncsics között zajló 2018-as telefonbeszélgetésről szóló jelentés két évvel ezelőtt jutott el Hadházy Ákos független parlamenti képviselőhöz, aki ez alapján jutott arra a következtetésre, hogy a kamupártok mögött a Fidesz állt. Bár Hadházynak az általa megkérdezett szakértők azt mondták, hogy a dokumentum hitelesnek tűnik, a politikus más módon is utánanézett ennek. A rendőrségen feljelentést tett választási csalás gyanúja miatt, és mivel bizonyítékként a NAV-os nyomozás során keletkezett lehallgatási anyagra hivatkozott, ezért a rendőrségnek azt be kellett szereznie. Hadházy a feljelentésében azt írta, hogy tudomására jutott olyan információ, mely szerint a Választási Bizottság jogellenes befolyásolásával a 2014. évi, illetve a 2018. évi országgyűlési választások tisztasága ellen próbáltak fellépni bizonyos személyek, akik a nyomozóhatóság látókörébe kerültek. Hadházy a feljelentésében jelezte: elképzelhetőnek tartja, hogy ez a 2022-es választások során megismétlődhet.

A rendőrség azonban, miután beszerezte a lehallgatási dokumentumot, arra jutott, hogy a Zuschlag és Táncsics közötti beszélgetés éppen arról szól, hogy nincs útmutatás. “Az útmutatás vagy instrukció jellegére, tartalmára vonatkozóan nem keletkezett információ”– olvasható a feljelentés elutasításáról döntő határozatban, amely kimondta: a választás rendje elleni bűntett vagy más bűncselekmény gyanúja nem állapítható meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!