szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A párt szerint csak egy maffiaállamban fordulhat elő az, hogy teltházas focimeccset lehet tartani, de tüntetéseket nem.

Alkotmánybírósági panaszt nyújt be a Momentum gyülekezési jog korlátozása ellen – jelentette be Fekete-Győr András és Donáth Anna pénteki sajtótájékoztatójukon.

“Csak egy keleti-típusú maffiaállamban fordulhat elő az, hogy ugyan teltházas focimeccseket lehet tartani, meg tucatjával lehet zsúfolt teraszokon ülni, politikai célú tüntetéseket nem lehet tartani. Tőlünk nyugatra lehet tüntetni, gyülekezni, politikai véleményt nyilvánítani akkor, ha a járványügyi intézkedéseket a demonstráló polgárok betartják. 177 napja, fél éve vette el a fideszes parlamenti többség tízmillió magyar ember gyülekezési jogát” – mondta a párt miniszterelnök-jelöltje.

A Momentum nyitott egy teraszt a Parlamentnél, kijöttek a rendőrök

A teraszok megnyithattak, a politikai gyűlések továbbra sem engedélyezettek - erre a visszásságra, meg a közvagyon alapítványokba kiszervezésére mutatott rá a Momentum szombat délután a Kossuth térre szervezett flashmobjával, amely során terasznak rendezték be a teret. A rendőrökkel rövid vita volt arról, hogy ez politikai gyűlés-e, vagy sajtótájékoztató. A járőrök rövidesen távoztak.

Magyarországon november óta tilos bármilyen formában gyülekezni Magyarországon, emiatt épp a Momentum előző héten “teraszozást” szervezett a Parlament elé, utalva arra, hogy a vendéglátóhelyek külterein már tulajdonképpen korlátlanul lehet lógni.

Donáth Anna hozzátette, hogy tényleg vannak olyan helyzetek, amikben egy olyan alapjogot, mint a gyülekezési jog korlátozni kell, de szerinte ennek arányosnak kell lennie, és a lehető legrövidebb időn belül meg kell szüntetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!