szerző:
MTI

Az idén júniusban a bruttó átlagkereset 6,7 százalékkal, a nettó 8,5 százalékkal, a reálkereset 4,5 százalékkal haladta meg a tavaly júniusit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első hat hónapban a bruttó átlagkeresetek 10,9, a nettó átlagkeresetek 11,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A reálkereset – a KSH által korábban közölt 3,7 százalékos első hat havi inflációval számolva – 7,6 százalékkal nőtt. A reálkereset változását a nettó kereset indexének és az adott időszak fogyasztóiár-indexének hányadosából képzett index 100 százalék feletti illetve alatti értéke adja.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2 millió 784 ezer volt 2005 január-júniusban, annyi, mint egy évvel korábban. Az idei első hat hónapban a versenyszférában a bruttó nominális átlagkereset 7,3, a nettó 8,7 százalékkal nőtt.

A költségvetés területén – az egységesen januárban fizetett egyhavi külön juttatás miatt – a bruttó átlagkereset 18,0 százalékkal, a nettó 17,7 százalékkal növekedett. Utóbbi területen a jutalom és az egyhavi külön juttatás nélkül számított bruttó kereset növekedési üteme 7,8 százalék volt. A versenyszférában január-júniusban 0,3 százalékkal nőtt a létszám. A költségvetés valamennyi meghatározó területén folytatódott a létszámcsökkenés, összességében 1,3 százalékos volt a mérséklődés.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 2005. január-júniusban 156900 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 143900 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazottak 188400 forintot kerestek.

A jutalom, prémium, valamint külön juttatások nélkül számított úgynevezett rendszeres kereset növekedési üteme a nemzetgazdaság egészében 7,4 százalék, ezen belül a vállalkozásoknál 7,3 százalék, a költségvetési intézményeknél 7,8 százalék volt.

A nettó átlagkereset nemzetgazdasági szinten 102400 forint volt január-júniusban – ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 74900 forint, a szellemi foglalkozásúaké 134100 forint – 11,6 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest, amiben szintén fontos szerep jutott a kifizetések átütemezésének. A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 165000 forint volt, 10,9 százalékkal több az előző év azonos időszakinál. A munkajövedelem kereseten felüli része az I. félévben átlagosan 4,9 százalék volt.

A legalább 5 főt foglalkoztató budapesti székhelyű vállalkozásoknál és költségvetési szerveknél 2005 első félévében az előzetes adatok alapján 960 ezren álltak alkalmazásban, 0,6 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában. A szellemi munkakörben foglalkoztatottak száma kismértékben növekedett, a fizikaiaké nem változott. A budapesti székhelyű szervezeteknél alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete január-júliusában 197800 forint volt, nominálisan 11 százalékkal több, mint 2004 első hat hónapjában. A szellemi munkakörben foglalkoztatottak havi átlagkeresete 259700, a fizikaiaké 112900 forint volt, előbbi 12, utóbbi 7,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A Pest megyei székhelyű vállalkozásoknál, valamint a költségvetési szerveknél 2005 január-júniusban az egy évvel korábbihoz képest 2,8 százalékkal többen, 234 ezren álltak alkalmazásban. A fizikai munkakörben foglalkoztatottak száma 3,6 százalékkal, a szellemieké, 1,7 százalékkal növekedett. A megyei székhelyű szervezeteknél alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 140200 forint volt, nominálisan 8,2 százalékkal több, mint 2004 azonos időszakában. A szellemi munkakörben foglalkoztatottak a bázisidőszaknál 11 százalékkal többet, havonta átlagosan 208500 forintot kerestek, a fizikai munkakörben dolgozók 5,7 százalékkal többet, 95600 forintot.

eurohirek.hu Gazdaság

GDP és kereset: sereghajtók vagyunk

A britek keresnek a legjobban az EU-n belül, átlagosan 36180 eurós évi jövedelemmel. A magyarok átlagosan 5910 eurót visznek haza, ezzel az összeggel csak a szlovákokat, a letteket, a litvánokat és az észteket sikerült megelőzni. Az egy főre jutó GDP tekintetében hazánk a hatodik – a sor végéről nézve.

MTI Gazdaság

Megdobta az átlagkeresetet a közalkalmazottak juttatása

Az év első három hónapjában - 3,6 százalékos infláció mellett - 9,7 százalékkal nőttek a reálkeresetek, míg márciusban 4,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.

HVG Hetilap

Infláción felüli keresetnövekedés.

Ý A január-áprilisi időszakban a bruttó átlagkereset (175,5 ezer forint) 11,9 százalékkal, a nettó (102,6 ezer forint) 12,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, az utóbbi a 3,7 százalékos infláció mellett a reálkeresetek csaknem 9 százalékos növekedését jelenti. Az első négy hónap adatai azonban kissé félrevezetők, azokat felfelé torzítja a költségvetési szférában dolgozók egyhavi külön juttatása kifizetésének átütemezése tavaly decemberről idén januárra. Áprilisban a bruttó bérek már csak 6,4, a nettó bérek 8,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit (2004-ben a reálkeresetek valamelyest csökkentek).

HVG Hetilap

Erőteljes reálkereset-növekedés.

Ý Az idei év első öt hónapjában a legalább ötfős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete (157 170 forint) 11,5, a nettó (102 538 forint) 12,1 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest. A kép azonban csalóka, mert az átlagot némiképp felfelé torzítja, hogy a szokásos 13. havi juttatások kifizetésére december helyett csak idén januárban került sor a költségvetési szférában. Ez utóbbiban a bruttó keresetek 20 százalékkal nőttek, szemben a versenyszféra 7,2 százalékos többletével. A májusi adatok már alkalmasabbak a reális összevetésre: ebben a hónapban a nemzetgazdaság egészében a bruttó keresetek 9,8, a nettó keresetek pedig 11 százalékkal haladták meg az előző évit, és a versenyszféra bérdinamizmusa valamelyest felülmúlta a költségvetésiét. "A jutalom, prémium, valamint a különböző juttatások nélkül számított, úgynevezett rendszeres kereset növekedési üteme a nemzetgazdaság egészében 6,9 százalék volt" - jegyzi meg a torzító tényezők kiszűrése érdekében az első öt hónapot értékelve a Központi Statisztikai Hivatal (ebben az időszakban az infláció 3,6 százalékos volt). Ugyanakkor a foglalkoztatottak száma gyakorlatilag nem változott az előző évihez viszonyítva. Bizonyos átrendeződés mégiscsak történt: a versenyszférában alkalmazásban állók létszáma bővült, miközben a költségvetésiben csaknem 1,5 százalékkal csökkent.

Molotov-koktélt dobott egy bankra, de lebukott, mert közben elejtette a pendrive-ját

Molotov-koktélt dobott egy bankra, de lebukott, mert közben elejtette a pendrive-ját

MNB: A babaváró hitel miatt változnak az adósságfék szabályai

MNB: A babaváró hitel miatt változnak az adósságfék szabályai

Most kiderül, mennyire szeretnek fizetni a magyar cégek

Most kiderül, mennyire szeretnek fizetni a magyar cégek

De vajon biztonságban van, akinek Huawei gépe van?

De vajon biztonságban van, akinek Huawei gépe van?

Megerősítené a gazdaságot a klímaváltozás elleni harc – vezette le a Nobel-díjas közgazdász

Megerősítené a gazdaságot a klímaváltozás elleni harc – vezette le a Nobel-díjas közgazdász

Óceáni műanyaghulladékból készít táskát a Prada

Óceáni műanyaghulladékból készít táskát a Prada