Mindent tud. Okosabb, jobb és fontosabb. Mindig másokat hibáztat. Ő tökéletes. Mi pedig szenvedhetünk ettől. Hogyan kezeljük a macsó attitűdöt?

Az egyik legbosszantóbb dolog lehet napi munkánk során, ha olyan embereket kell meggyőznünk, akik „macsó” módon gondolkodnak. Ugye ismerős a helyzet: egy fontos döntés útjában valakinek az egója áll, vagy, bár látszik, hogy azonnali beavatkozásra lenne szükség, mégis mindenki tagadja, hogy probléma lenne. Ezt a viselkedésmintát nem csak férfiaknál, a gyengébbik nem képviselőinél is felfedezhetjük.

Az egó mindenek felett?
© sxc.hu
Shelle Rose Charvet, a Language And Behavior Profile (Nyelv és Viselkedés Profil, röviden LAB Profile) úttörő kutatója egyszerű, elegáns megoldást kínál ezekre a helyzetekre. Tanulmányai szerint azok az emberek, akik éppen a „macsó gondolkodási modellt” használják egy adott szituációban, azt gondolják és úgy érzik, hogy ők már mindent tudnak, amit tudni lehet, nincsenek problémáik; ami velük kapcsolatos, az tökéletes. Ha mégis van valami gond, akkor azt valaki más okozza, illetve ők jobbak, fontosabbak, tájékozottabbak bárkinél.

Ahhoz, hogy elérjük, hogy egy „macsó” módon viselkedő embertársunk egyáltalán meghallja és figyelembe vegye, amit mondunk – nem is beszélve a meggyőzésről –, alkalmazkodnunk kell az ő aktuális mentális állapotához. Charvet a LAB Profile segítségével kifejlesztett egy általa „macsótesztnek” nevezett gyors ellenőrzési módszert, amely lehetővé teszi, hogy felmérjük, a célszemély valóban meg fogja-e hallgatni mondandónkat, és amellyel elkerülhető a félreértés, kivédhető a „macsó” viselkedés. Íme mondandónk ötlépéses ellenőrzése:

Macsók a világban
A macsó kifejezés a spanyol macho (hím, kan) szóból származik, jelentése: vonzóan férfias megjelenésű (fiatal) férfi, férfiasságára büszke (azt külsőségekben is hangsúlyozó), agresszív viselkedésű, önző férfi. (Magyar Értelmező Kéziszótár)
Állítjuk-e, hogy: 
 
   1. - van valami, amit ő még nem tud? 
   2. - megmondjuk-e neki, mit kell csinálnia? 
   3. - nála a probléma, nálunk a megoldás? 
   4. - nem tökéletes bármilyen szempontból? 
   5. - én jobb vagyok nála bármiben?


Ha a fentiek közül bármelyiket akár közvetve, akár közvetlenül felfedezzük a mondandónkban, akkor az megbukott a „macsóteszten”. A megoldás az lehet – hogy a másikat ne sarkalljuk macsó viselkedésre –, ha mondandónkat más köntösbe öltöztetjük.
 
   1. Ahogyan azt Ön bizonyára tudja… (itt jön az, amit szerintünk nem tud)
   2. Talán érdemes lenne megfontolnia… (finom javaslat) 
   3. Úgy tudom, más cégeknél is felmerült ez a probléma. Ön hogyan oldotta meg?
       (feltételezzük, hogy ő már megoldotta)
   4. Az Ön szakmai tudásával és tapasztalatával ezen a területen…
   5. Az Ön szerepe az, hogy… az enyém pedig az… (különböző, de egyenlő szerepek meghatározása)

Ennek alapján, ha legközelebb egy új ötletet akarunk bemutatni, és azt feltételezzük – okkal –, hogy az adott személy támadni fogja, akkor próbáljuk meg úgy prezentálni, mintha ő már ismerné. Ahhoz, hogy hatékonyan kommunikálhassunk a „macsókkal”, először el kell érnünk, hogy mentálisan és érzelmileg nyitottak legyenek a közlendőnkre. Ha mondandónk formailag átmegy a „macsóteszten”, sokkal nagyobb az esély arra, hogy az üzenetünk is eljut a címzettig.

Gerlei Béla, karrier-tanácsadó
Karrier Intézet

Annyira meleg novemberünk van, hogy nyílnak a tavaszi virágok

Annyira meleg novemberünk van, hogy nyílnak a tavaszi virágok

Meghalt Douglas Rain, és vele ment HAL 9000

Meghalt Douglas Rain, és vele ment HAL 9000

Videó: Akkora árvíz volt egy főúton, hogy felúsztak rajta a lazacok

Videó: Akkora árvíz volt egy főúton, hogy felúsztak rajta a lazacok

Két baleset is történt az M30-ason Sajópetrinél – fotók

Két baleset is történt az M30-ason Sajópetrinél – fotók

Igazságosabb nyugdíjprémiumot javasol az MSZP

Igazságosabb nyugdíjprémiumot javasol az MSZP

Egyszerű csoda – ez volt Suzanne Vega Budapesten

Egyszerű csoda – ez volt Suzanne Vega Budapesten