Milyen lehetőségei vannak azoknak, akik egyik pillanatról a másikra munkanélkülivé válnak? Jelent-e megoldást egy esetleges szakmai átképzés rövid vagy hosszú távon? Sorozatunk következő részében ezekre a kérdésekre is válaszolunk.

Mint arról korábban már írtunk, a mostanában állásukat elvesztőknek nemcsak új munkát kell találniuk, hanem a gazdasági helyzet, a munkaerőpiac gyökeres átalakulását is meg kell élniük, és mindezek tudatában megtalálni a számukra ideális megoldást. Többségük nem riad vissza az átképzéstől, pályamódosítástól. Bármilyen képzésben való részvétel rövid távon is megoldást jelent, mert nem telnek tétlenül napjaink, illetve minimális anyagi juttatást is kapunk a képzés ideje alatt, amennyiben regisztrált munkanélküliek vagyunk. A képzés hosszú távon új szakmát, megélhetést biztosít.

Képzési és munkaerő-piaci tendenciák

Egérút. Tanulni sosem késő
© sxc.hu
Európában általános tendencia, hogy termelő típusú gazdaságból szolgáltató típusúvá alakul a gazdaság, ami a munkahelyek foglalkozásonkénti megoszlásának alakulását is jelentősen, illetve egyre gyorsuló ütemben változtatja meg. Ez a folyamat Belgiumban közel tíz évet vett igénybe, de az állandóan változó gazdasági helyzet következtében nem valószínű, hogy teljesen lezárult. Míg Magyarországon egy-két évtizeddel ezelőtt a képzési rendszer - a várható munkaerő-piaci igényekhez igazodva - viszonylag jól tervezhető volt, addig manapság nehéz feladat előtt állnak azok az intézmények, amelyek nemzeti szinten hivatottak eldönteni, milyen tudásbázisra lesz szükség öt-tíz év múlva a magyar piacon. Ezért egyre több olyan szakmai képzés jelenik meg a megújuló szakképzési palettán, amire ma még nincs is kereslet: nem tűnik jó ötletnek az elsajátításuk, illetve olybá tűnhet, hogy egyes szakmákat - a kelleténél jobban - népszerűsítenek az intézmények. Ugyanakkor nem kizárt, hogy egy ma meglévő munkahely már nem létezik akkor, amikor a most induló képzésből négy év múlva kikerül a friss diplomás.

Élethosszig tartó tanulás

Bár a globális gazdasági válság nem tart örökké, arra számíthatunk, hogy a felgyorsult technológiai fejlődés eredményeképpen a folyamatos önfejlesztés/tanulás életformánkká válik.  Ez annyit jelent, hogy míg régen egy szakma elsajátítása elég volt ahhoz, hogy egy életen át megélhetést és szakmai elismerést biztosítson, addig ma valószínű, hogy két-három szakmát is meg kell tanulnunk, legalább két-három pályamódosítást kell átvészelnünk életünk során. A változtatások régiónként, iparáganként és egyénenként eltérő intenzitásúak és üteműek lehetnek, de annak érdekében, hogy megtartsuk (vagy fejlesszük) versenyképességünket a munkaerő-piacon, folyamatosan tanulnunk kell. Nem feltétlenül mindig új szakmát, de nyelvet, gépjárművezetést vagy egyéb hasznos ismereteket, mint például az időgazdálkodás, projekt-vezetés vagy Európai Uniós pályázatírás.

Gyógymasszőr vagy ipari alpinista?

Ahhoz, hogy eldöntsük, milyen szakmát érdemes elsajátítanunk boldogulásunk érdekében, mindenekelőtt fel kell mérnünk anyagi helyzetünket, hogy tudjuk: azonnali megélhetést biztosító szakmát akarunk-e tanulni, vagy inkább a hosszabb távon kamatozó, újonnan induló képzés, szakma iránt érdeklődünk, esetleg mindkét lehetőség érdekel bennünket.

Kiút a munkanélküliségből: tények és képzési lehetőségek (Oldaltörés)

Januárban összesen 11 700 álláshelyet jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken (valamennyi szektorban), ezek mintegy háromnegyedéhez nem igényeltek a munkaadók támogatást. A bejelentett támogatott állások legnagyobb részét a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás nemzetgazdasági ágából jelentették be  a munkáltatók (44,9 százalék). Ezek döntően közjellegű munkalehetőségek voltak a közszférában. A nem támogatott állások legnagyobb hányada (34,9 százalék) a feldolgozóiparból érkezett. Ezen belül az élelmiszer-, italgyártás nemzetgazdasági ágának húsfeldolgozás ágazata volt a legjellemzőbb - tájékoztatott az Állami Foglalkoztatási Szolgálat. Januárban a regisztrált munkanélküliek száma meghaladta az 509 ezret.
 
Hosszú távon a bio- és környezettechnika, ezen belül az alternatív energiaforrások kutatása, fejlesztése és az ehhez kapcsolódó termékek gyártása, a biztonságtechnika és a vagyonvédelem, az egészségügy és az oktatás (elsősorban a magánszektorban), valamint a távmunka jelenthet majd kiutat.

Gyakorlati kérdések

Keresett szakmák
Bio- és környezettechnika: a biotechnológia fejlődése robbanásszerű, a foglalkoztatott szakemberek száma évente megduplázódik. A gyógyszeriparban és az egészségügyben is nagy szükség van rájuk, például olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez, amelyek nemcsak a tüneteket, hanem a betegség okát is megszüntetik. Az Egyesült Államok és Kína által erőltetett génmanipulált növényeknek az Európai Unió is zöld utat adott, így ezen a területen is elkél majd a biotechnológus. Nem  is beszélve az alternatív energiaforrások kutatásáról. Biztonságtechnika: a háztartások, irodák és hivatalok a világháló részei lesznek, és az internetes adatátvitel forgalmának növekedése többek között az elektronikus bűnözés fellendülését is előidézi. Egészségügy: az öregedő társadalomban az egészségügy egyre nagyobb szerephez jut, bár az államilag támogatott társadalombiztosítási rendszerek folyamatos költségcsökkentésre fogják szorítani a kórházakat és egyéb intézményeket. Ugyanakkor az egészséges életmód terjedése miatt kirobbanó wellness divat jó üzletet kínál a vállalkozóknak is.
Az állami munkaügyi szervezet évente 4500-10 ezer vállalatot kérdez meg, közel 600 ezer munkavállaló foglalkoztatóit, várható alkalmazási lehetőségeikről. Az elemzések és az ezek alapján elkészített szakmapozíciós előrejelzések megtalálhatóak a szervezet honlapján.
A munkaügyi központ egy OKJ-s (Országos Képzési Jegyzékben szereplő) képzést finanszírozhat. Igaz, második szakképesítés alanyi jogon csak akkor szerezhető ingyen, ha valaki elmúlt 50 éves, illetve fogyatékkal él. A munkaügyi központokban azonban a tartósan állást keresők képzésének finanszírozásáról egyénileg döntenek. A szociális körülményeket, élethelyzetet figyelembe véve a képzés időtartama alatt az egyén minimálbérre jogosult, járulékait fizetik, és jogosult a közlekedéshez igénybe vett bérlet költségének elszámolására is, valamint a tanfolyam költségét is megtérítik.

Az igénybe vett tanfolyam időtartama és költsége eltérő lehet: míg szakácsnak 2 félév alatt, közel 280 ezer forintért képeznek ki, tb-ügyintézőnek 10 hónap alatt, 135 ezer forintért, addig befektetési tanácsadó 7 hónap alatt válhat belőlünk, 150 ezer forintért. Jó tudni, hogy amennyiben a munkanélküli nem végzi el a tanfolyamot, kötelezhető a tandíj megfizetésére, kivéve, ha időközben elhelyezkedett, és emiatt nem tud sikeres vizsgát tenni.

A munkaügyi központ által finanszírozott képzés után lehetőség van egy európai uniós támogatásból elvégezhető további képzésre is. Illetve - mivel az új képzési szisztéma modul rendszerű - lehetőség nyílik az előző két képzés valamelyikére ráépülő további képzésre is. Tehát jó esetben maximum három OKJ-s képzésben vehet részt valaki, ami egy-két évi tanulást is jelenthet. Ezután már újabb tudással felfegyverkezve léphet vissza az addigra már átalakult, megújult munkaerő-piacra.

Amennyiben még van munkahelyünk, de sejthető, hogy hosszú távon szükségünk lesz tudásunk bővítésére, esetleg új szaktudás megszerzésére, kérhetjük munkáltatónkat is az OKJ-ban szereplő képzések valamelyikének finanszírozására, amit a munkáltató a szakképzési hozzájárulás terhére megtehet, így - gyakorlatilag - plusz költséget nem jelent számára.

Az OKJ-s képzésekről és a megújuló képzési rendszerről következő cikkünkben olvashatnak.


Bereczky Márta
HR-tanácsadó

Karrier

Elbocsátás után: hogyan kerülhető el az összeomlás?

Munkánk egyfajta keretet ad életünknek, meghatározza életritmusunkat, beépül a személyiségről alkotott képbe, így az elbocsátás során munkánkkal együtt identitásunk egy darabja is elveszni látszik, az anyagiakról nem is beszélve. Mit tegyünk, ha most jelentették be, hogy megválnak tőlünk? A munkapszichológus tanácsai segítenek elkerülni a pszichés összeomlást.

Karrier

Költségcsökkentő tippek válság idejére

Nincs még vége a leépítéseknek, a DGS Global Research kutatása szerint ugyanis a vállalatok 30 százaléka további elbocsátásokat tervez. Pedig - mint az a Válságkezelési Konferencián kiderült - más módon is csökkenthetnék költségeiket a cégek: atipikus foglalkoztatással, a kompenzációs csomag reformjával vagy újonnan keletkezett piaci rések kihasználásával.

Karrier

Mit tegyen a munkavállaló, ha csoportos elbocsátás áldozata?

A globális gazdasági válság következtében mindennapjaink részévé vált a csoportos elbocsátás. Abban az esetben, ha a vállalat további működése bizonytalan vagy nem lehetséges a jelenlegi keretek között, akkor - de csakis akkor - a vezetőségnek muszáj ehhez az eszközhöz nyúlnia.

Trump szerint minden rendben Szíriában – vége a törökök elleni szankcióknak

Trump szerint minden rendben Szíriában – vége a törökök elleni szankcióknak

Kvíz: Töltse ki, és kiderül, mennyire ismeri az új autókat

Kvíz: Töltse ki, és kiderül, mennyire ismeri az új autókat

Szállodákat romboltat le Kim Dzsong Un

Szállodákat romboltat le Kim Dzsong Un

Tusk: Január 31-ig csúszhat a Brexit, ha a maradó 27 tagállam ezt elfogadja

Tusk: Január 31-ig csúszhat a Brexit, ha a maradó 27 tagállam ezt elfogadja

30 évvel ezelőtt a világ proletárjai már csak a Népszava címlapján egyesültek

30 évvel ezelőtt a világ proletárjai már csak a Népszava címlapján egyesültek

Két újabb melegrekorddal indult a kedd

Két újabb melegrekorddal indult a kedd