szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fogvatartottak szabadulás utáni munkába állásának megkönnyítésére Kapuláz címmel kutatási programot indít uniós támogatással a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön. A projekt megvalósítására több mint 37 millió forintot nyertek az Európai Szociális Alapból - mondta Pantali Zoltán dandártábornok, a sopronkőhidai intézmény parancsnoka.

A projektben résztvevő szakemberek - a büntetés-végrehajtás (bv) területén dolgozók mellett "külsős" szociológusok, munkaüggyel, családsegítéssel, szociálpedagógiával foglalkozók - felkutatják és modellezik a következő 15 hónapban azokat a tényezőket, amelyek az elítéltek szabadulás utáni munkába állását befolyásolják - ismertette a részleteket Balogh Márton főhadnagy. 
 
Ennek keretében átfogó felmérések készülnek egyebek között arról, hogy az ország bv-intézményeiben miként vonják be a munkaadókat. Megvizsgálják azt is, hogy a fogvatartottak szabadulásukat követően milyen jellegű foglalkoztatásra számíthatnak. Ezenkívül áttekintik a szabadulást követő munkahelykeresés nyomon követésének megoldási módjait. Műhelybeszélgetéseken összegzik a felmérések tapasztalatait, s ezek alapján határozzák meg a továbblépés lehetőségeit. A projekt keretében kidolgozzák a szabadulók nyomon követésének rendszerét és modellezik az érdekelt intézmények együttműködésének protokolljait.

A visszailleszkedés fontosságát emelte ki a nyitóprogramon résztvevő Csóti András vezérőrnagy, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokának helyettese. Az MTI kérdésére válaszolva kijelentette: a reintegráció akkor lehet sikeres, ha a fogvatartottak a szabadulásukat megelőzően szerzik meg az ehhez szükséges jártasságokat, képességeket. A fő cél, hogy esélyt kapjanak. Ebben jelentős szerepe van a munkába állásukat befolyásoló intézmények összehangolt tevékenységének is.


Tolószékbe kényszerül a cukorbeteg Milos Zeman

Tolószékbe kényszerül a cukorbeteg Milos Zeman

Törölné vagy újra elhalasztaná az olimpiát a japánok közel háromnegyede

Törölné vagy újra elhalasztaná az olimpiát a japánok közel háromnegyede

Belföldi repülőjáratokat tiltanak Franciaországban ott, ahol vonattal is lehet menni

Belföldi repülőjáratokat tiltanak Franciaországban ott, ahol vonattal is lehet menni