Világszerte gondot jelent a dolgozó vagy dolgozni kívánó szülők számára, hogy gyermekeik számára megfelelő gondozást biztosítsanak - állítja a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legújabb tanulmánya.

A meglévő gyermekgondozási szolgáltatások a legtöbb országban messze nem tudják kielégíteni a munkavállalók és a munkáltatók igényeit.  Különösen a 3 év alatti gyerekek számára hiányoznak a minőségi  gyermekgondozási szolgáltatások a világon szinte mindenhol, ezért egy kisgyerek teljes munkaidős ellátása többe kerülhet, mint az egyetem. Pedig a megfelelő gyermekgondozási formák hiánya komoly hatást gyakorol a nők munkaerő-piaci részvételére és a nemek egyenjogúságának érvényesülésére. Emellett kihat a munkahelyi termelékenységre, a gazdasági fejlődésre, a gyermek fejlődésére, valamint a családok és így a teljes társadalom jólétére - állítja az ILO.

Magyarországon a 3 éven aluli gyermekeket nevelő szülők számára nyújtott napközbeni ellátási formák hiánya jelenti a gyermekjóléti ellátások fő problémáját – állítja Tardos Katalin a magyar helyzetről szóló rész szerzője. A bölcsődéknek nyújtott állami támogatások ellenére a legtöbb kistelepülés önkormányzata nincs abban a helyzetben, hogy ilyen típusú intézményeket finanszírozzon. A családi napközik egy alternatív és rugalmasabb típusú gyermekgondozási szolgáltatást nyújtanak, mint a bölcsődék. A viszonylag alacsony állami támogatás és az, hogy a helyi önkormányzatok vonakodnak pénzügyi támogatást nyújtani a családi napközik számára, jelentős mértékben korlátozza ezen intézménytípus népszerűségét mind a potenciális szolgáltatók, mind az ügyfelek körében.

A Magyar Központi Statisztikai Hivatal témában végzett 2005-ös felméréséből az derült ki, hogy az inaktív és 15 évnél fiatalabb gyermekeket nevelő szülők 39 százalékának volt problémája a gyermekgondozási ellátásokkal kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy ezek a szülők nem képesek dolgozni, hiába szeretnének, mert nincs elegendő férőhely, vagy nem tudják megfizetni az általuk igényelt gyermekgondozási szolgáltatást. A helyzet a falvakban élő anyák esetében a legkritikusabb. Gyakran az az egyetlen megoldás, hogy az anyák inaktívak maradnak, és a gyermekgondozási támogatási rendszerre támaszkodnak a gyermek 3 éves koráig nem térnek vissza a munkába. Ennek is tulajdonítható, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedben egyértelműen csökkent a nők foglalkoztatási aránya, és más fejlett országokkal összehasonlítva ez a ráta kifejezetten alacsony a kisgyermekes nők körében.

Magyarországon a női foglalkoztatási ráta az 1990-ben mért 57,3 százalékról 51 százalékra csökkent 2007-re (összehasonlítva a férfiak körében mért 64 százalékkal).  A 3 év alatti gyermeket nevelő nők foglalkoztatási rátája alacsony, 11 százalék az 57,5 százalékos OECD átlaggal összehasonlítva. A 3-5 éves gyermekeket nevelő anyák esetében ez az arány 46 százalék Magyarországon.

Forrás: ILO


hvg.hu Karrier

Szülési szabadságról visszatérő nők részmunkaidős foglalkoztatása

A rugalmas munkakörülmények kialakításával a munkába visszatérő anyák és a vállalatok egyaránt nyernek. A világon a vállalatvezetők 44 százaléka számol azzal, hogy az elkövetkező két évben az eddiginél több, a munkaerőpiacra visszatérő családanyát foglalkoztat részmunkaidőben - derül ki egy friss felmérésből.

A magyar Eximbank 382 millió eurós hitelkeretet ad a Türk Tanács tagállamainak

A magyar Eximbank 382 millió eurós hitelkeretet ad a Türk Tanács tagállamainak

Magyar művészek képei lógtak egy római utca falain

Magyar művészek képei lógtak egy római utca falain

Romániában Orban alakíthat kormányt

Romániában Orban alakíthat kormányt

Szabó Tímea: Ezernyi fideszes Borkai Zsolt van az országban

Szabó Tímea: Ezernyi fideszes Borkai Zsolt van az országban

Több száz klímavédelmi aktivistát állítottak elő Brüsszelben

Több száz klímavédelmi aktivistát állítottak elő Brüsszelben

Házi macskának néztek egy vadmacskát Somogyban, hamar feltűnt, hogy nem olyan kezes

Házi macskának néztek egy vadmacskát Somogyban, hamar feltűnt, hogy nem olyan kezes