szerző:
MTI

A szakszervezeti vezetők munkájának sorozatos és rendszeres akadályozása miatt egymillió forintra bírságolta a Hankook Tire Magyarország Kft.-t az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF); a határozat nem jogerős - közölte az ágazat érdekvédelmi szövetsége. A Hankook Tire a határozat több elemével nem ért egyet, ezért fellebbez - mondta el a cég kommunikációs menedzsere.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének közleménye szerint "vizsgálattal bizonyították, hogy a Hankook Tire Magyarország Kft.-nél sorozatosan és rendszeresen akadályozták az érdekvédelmi munkát". "Többek között azzal, hogy az egyik alkalmazottjukat, a VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetének tisztségviselőjét - aki az üzemi tanácsnak is tagja - nem engedték be a gyár területére, s gyakorlatilag minden olyan lehetőségtől megfosztották, ami a törvény szerint, mint érdekvédőt megilleti" - olvasható a közleményben.

A leírtak szerint a dolgozót a cég vezetése el akarta küldeni a gyárból, de mivel a szakszervezet ahhoz nem járult hozzá, megszüntették a munkakörét, felmentették a munkavégzés alól, de a cég alkalmazottja maradt. Azt követően megtiltották, hogy belépjen a gyár területére, még az érdekvédelmi fogadónapon sem engedték be, holott az a cég törvényi kötelezettsége.

A VDSZ közleményében az OMMF állásfoglalására hivatkozik, amely szerint a munkáltatónak biztosítania kell a tisztségviselő bejutását az üzem területére, hiszen a szakszervezet működési szabadságát csak így tudja garantálni. Mivel a dolgozó tagja az üzemi tanácsnak is, kitiltásával többszörösen is megsértette a cég az érdekvédelmi szabadságot. Az ügyben az MTI megkereste az OMMF Fejér megyei felügyelőségét, de annak vezetője tekintettel arra, hogy a határozat nem jogerős, egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke megerősítve a szövetség közleményében leírtakat azt mondta, hogy a Hankook nem biztosít a szakszervezeti munkához irodát, kommunikációs csatornákat, s nem ad lehetőséget arra, hogy az érdekvédők érdemben kommunikáljanak a munkavállalókkal. A közleményben említett érdekvédőnek pedig - aki munkakörének megszüntetése óta állásidőn van - nem teszi lehetővé az üzembe való korlátlan belépést.

Roy Katalin, a gyár kommunikációs vezetője közölte: "az OMMF június 2-án, a Hankook Tire Kft.-vel kapcsolatban kiadott határozata nem jogerős". A határozat ellen a Hankook Tire Kft. fellebbez, mivel annak számos elemével nem ért egyet. A bírósági eljárás alatt a Hankook Tire nem nyújthat információt a vizsgálat alatt álló üggyel kapcsolatban."

Az MTI nem hivatalos forrásból úgy tudja, hogy a vizsgálatot tavaly augusztusban végezte az OMMF a VDSZ bejelentése alapján, s annak több elemét nem találta megalapozottnak. Mivel a felek között értelmezési különbség van egyebek között az érdekvédő elbocsátásával, valamint annak a gyárba való belépésével kapcsolatban, a vitás kérdésekben a bíróságnak kell döntenie.

Agyonlőttek egy erdészt Romániában, miközben illegális fakitermelést próbált megakadályozni

Agyonlőttek egy erdészt Romániában, miközben illegális fakitermelést próbált megakadályozni

Elvenné az erkölcstelen olimpikonoktól a járadékot az olimpiai bajnok politikus

Elvenné az erkölcstelen olimpikonoktól a járadékot az olimpiai bajnok politikus

Jelöletlen BMW M3-as rendőrautó állt szolgálatba az ausztráloknál

Jelöletlen BMW M3-as rendőrautó állt szolgálatba az ausztráloknál

Trump: A kurdok sem angyalok

Trump: A kurdok sem angyalok

Éppen 30 éve született meg a „közepesen erős köztársaság”

Éppen 30 éve született meg a „közepesen erős köztársaság”

Zavargás volt egy máltai menekültközpontban

Zavargás volt egy máltai menekültközpontban