szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két munkás öngyilkossága miatt csütörtökön újra a kínai lapok oldalaira került a tajvani Foxconn cég. A helyi sajtó szerint a tragédiához a vállalat megkérdőjelezhető munkaügyi politikája is hozzájárulhatott.

A tajvani Foxconnt az elmúlt három évben folyamatos kritika éri elégtelen munkakörülményei és munkavállalóival szemben alkalmazott, megkérdőjelezhető gyakorlata miatt. Az Apple-nek, a Microsoftnak és a Hewlett-Packardnak is beszállító cég 2010-ben került az újságok címlapjára: abban az évben a vállalat sencseni gyárának 18 dolgozója kísérelt meg öngyilkosságot, közülük 14-en meghaltak.

A mostani, újabb eset múlt héten történt a Foxconn közép-kínai gyárában. A két, 23 és 24 éves fiatal egymástól függetlenül döntött az öngyilkosság mellett, az egyikük mindössze három napja dolgozott a cégnél, másikuk nagyjából fél éve. Mindketten szállásuk tetejéről ugrottak le. Bár az eset körülményeit a vállalat és a hatóságok vizsgálják, a kínai sajtó és a mikroblogok a lehetséges okokat találgatják.    

A Global Times napilap szerint a dolgozók döntéséhez a Foxconn sajátos politikája is hozzájárulhatott. A cég "halk üzemmódot" ír elő alkalmazottainak, vagyis munkaidő alatt a dolgozóknak tilos hangosan, egy harmadik fél által is hallható hangon nem munkával kapcsolatos témákról beszélgetniük, a csoportos társalgást pedig külön is tiltják.

A 163.com hírportál által megkérdezett munkások úgy fogalmaztak: az előírások "különösen embertelenek", és "börtönhöz hasonlóvá" teszik a gyárat, az egyetlen hallható hang, a gépek monoton hangja pedig depressziót okoz a dolgozók közt. A Global Times szerint a két múlt heti öngyilkosság ezeknek az előírásoknak az eltörlését sürgetheti. A lap úgy értesült: a vezetőség már ki is adta az erre vonatkozó utasítást.  

A három évvel ezelőtti öngyilkosságoknál a munkások a rendkívül rossz munkakörülmények, az alacsony bérek és a kilátástalanság miatt dobták el az életüket. Ezután a Foxconnál megemelték a béreket, tanácsadó rendszert állítottak fel, a dolgozókkal pedig nyilatkozatot írattak alá, melyben megígérték, hogy nem lesznek öngyilkosak.

A hírlapterjesztést is korlátozza a posta a járvány miatt

A hírlapterjesztést is korlátozza a posta a járvány miatt

A fertőzöttek és a halottak száma is jóval magasabb lehet a hivatalosnál Olaszországban

A fertőzöttek és a halottak száma is jóval magasabb lehet a hivatalosnál Olaszországban

Lénárd Rita a Fülkében: Kizsigerelt állapotban találta a koronavírus az egészségügyet

Lénárd Rita a Fülkében: Kizsigerelt állapotban találta a koronavírus az egészségügyet