szerző:
hvg.hu

Február 28- ig pályázhatnak a cégek Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) munkahelyteremtési támogatására. A támogatás keretösszege összesen 2 milliárd forint, s új munkahelyenként minimum 800 ezer forint igényelhető.

A támogatásokat a Munkaerő-piaci Alap foglalkoztatási alaprészének központi keretéből finanszírozzák, európai uniós támogatást nem tartalmaz. A pályázatokon a benyújtás időpontjában még el nem kezdett beruházásaikkal a Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehetnek részt.


Az FMM által finanszírozott vissza nem térítendő támogatás keretében az építési jellegű, valamint az új gépek, berendezések, technológiák beszerzése során felmerült költségek számolhatók el. 

Ennek feltétele, hogy minden kedvezményezett legalább öt munkahelyet létesít a befejezést követő három hónapon belül, valamint a foglalkoztatottak létszámát három éven át - kis- és középvállalkozások esetében 2 éven át - megtartja.

A beruházási támogatás mértéke új munkahelyenként:

• nem álláskereső személy alkalmazása esetén 800 ezer forint,
•  nyilvántartott álláskereső felvétele esetén 1 millió Ft,
• hátrányos helyzetű térségben megvalósuló beruházás és egyúttal   nyilvántartott
• álláskereső felvétele esetén 1,2 millió Ft,
• roma munkavállalók alkalmazása esetén további 100 ezer Ft.

Pályázatonként 80 millió forint támogatás adható a leghátrányosabb helyzetű megyékben, a társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból hátrányos helyzetű kistérségekben. Kétszer ennyit  összesen 160 millió forintot kaphatnak a településeken megvalósuló beruházás esetén. Ez az összeg 100 millió forinttal növelhető 300 fő feletti új munkahely létrehozásakor. 

Beruházását legkésőbb 2006. november 30-áig befejezi, és legalább öt évig működteti. Az elszámolható költségek mértéke régiónként eltérő, a támogatás intenzitása - más állami támogatásokkal együtt - nem haladhatja meg az elszámolható költségek 35-65 százalékát. A pályázatok támogatásáról 2006. április 21-ig születik döntés. A támogatásokat a szerződést követően, számlák alapján, utólag fizetik ki.

Külön csoportba tartoznak a  magas hozzáadott értékű tevékenységek munkahelyteremtő beruházásai, amelyek elbírálása is eltér az eddigiektől.  Támogatásukra 200 millió forint értékben kiírt pályázat az olyan munkahelyek létrehozását ösztönzi, ahol elsősorban kvalifikált, felsőfokú végzettségű munkaerőt, többségében pályakezdőket alkalmaznak. Projektenként 30 millió forint, legalább 80 új munkahely teremtése esetén további 20 millió Ft igényelhető.
 
A kedvezményezett ebben az esetben vállalja, hogy a meglévő és az újonnan felvett létszámát együttvéve a beruházás befejezését követő 2, 3, illetve 5 éven át folyamatosan megtartja, függően attól, hogy a pályázó melyik támogatási kategóriát választja.

A fentieken túl a munkahelyteremtést segíti az FMM és a Magyar Fejlesztési Bank Rt. által 2005-ben közösen meghirdetett "Sikeres Magyarországért" Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram, amelyhez a kapcsolódó bértámogatás 2008-ig tovább folytatódik. Ennek keretében az MFB által elbírált hitelkonstrukcióval rendelkező vállalkozók a munkavállalók foglalkoztatási költségeit csökkentő támogatást igényelhetnek pályázati úton a megyei, fővárosi munkaügyi központoktól.

 Forrás: Foglalkoztatás-és Munkaügyi Minisztérium

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Salgó Andrea (hvg.hu) Gazdaság

Munkahelyteremtő kisvállalkozások

Minden ellenkező híresztelés ellenére hasonló esélyekkel pályáznak munkahelyteremtésre a kisebb cégek, mint a nagyvállalatok. Sőt, a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium (FMM) éves értékeléséből kitűnik, a kis-és középvállalkozások nyerték el a pályázatoknak több mint 80 százalékát.

MTI Vállalkozás

Távmunkahelyenként 616 ezer forintos támogatás

Egy távmunkahely létesítésére legfeljebb 616100 forintos támogatás nyerhető el, a pénzt bérköltségekre és képzések finanszírozására használhatják a munkaadók a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes címén megjelent kiírás szerint.

hvg.hu Karrier

Követelmények a távmunkahelyek kialakítása során

Az atipikus munkavégzés magasabb termelékenységet, kevesebb munkahelyi hiányzást és alacsonyabb irodai költségeket jelent a munkaadónak, míg a dolgozó kevesebb időt és pénzt fordít a közlekedésre, és rugalmasabban oszthatja be a munkát. A távmunka bevezetését azonban komoly tervezési folyamatnak is meg kell előznie.

Összeállt a Volkswagen és a Ford

Összeállt a Volkswagen és a Ford

Tudományos mérföldkő: kikeltek a növényi magok a Hold "sötét oldalán"

Tudományos mérföldkő: kikeltek a növényi magok a Hold "sötét oldalán"

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

Kiengedték a kórházból Niki Laudát

Kiengedték a kórházból Niki Laudát

Csavarni egyet a popzenén – NYPE-klippremier

Csavarni egyet a popzenén – NYPE-klippremier

Szuper jó fej rendőrök, ritmusra nyomják a szirénát - videó

Szuper jó fej rendőrök, ritmusra nyomják a szirénát - videó