szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Bonyolult, nehéz év van mögöttünk, és feltehetőleg a 2009-es év sem lesz...

Bonyolult, nehéz év van mögöttünk, és feltehetőleg a 2009-es év sem lesz könnyebb, de a Mol köszöni szépen jól van – kezdte értékelését az olajipari cég 2008-as eredményeit bemutató sajtótájékoztatón Mosonyi György a vállalat vezérigazgatója. Hozzátette: a Mol vezetése elégedett az előző év teljesítményével, hiszen a társaság 2008-ban nehéz környezetben stabil teljesítményt nyújtott, versenyképessége a válság ellenére sem romlott.

A Mol egyébként a várakozásokat meghaladó árbevételről és eredményről számolt be utolsó negyedéves gyorsjelentésében. A társaság árbevétele nyolc százalékkal 852 milliárd forintra emelkedett az előző év utolsó három hónapjában, miközben speciális tételek nélküli üzemi nyeresége 97 százalékkal 2 milliárd forintra süllyedt, nettó eredménye pedig a 2007-es 78,8 milliárdos többletből 33,3 milliárdos veszteségbe fordult át.

A készletek átértékelésén buktak

Molnár József pénzügyi vezérigazgató-helyettes ugyanakkor kiemelte: az eredmény számottevő csökkenése nagyrészt egy egyszeri esemény, a készletek átértékelése következménye. Enélkül a tétel nélkül a vállalat az utolsó negyedévet is 90 milliárd forint fölötti nyereséggel zárta volna, s nem 33 milliárdos veszteséggel.

Az egész évet tekintve egyébként még megmaradt a Mol nyereségének nagy része. A társaság 2008-ban 3535,1 milliárd forintos árbevételt realizált, ez 36 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Mindeközben a cég speciális tételek nélküli adózott nyeresége 35 százalékkal 137,4 milliárdra süllyedt. Molnár József jelezte: a készlettartási veszteség a teljes évre is rányomta a bélyegét, 2008-ban ugyanis ez a tétel 92 milliárddal csökkentette a vállalat eredményét, miközben egy évvel korábban 37 milliárdos többletet hozott.

A Mol üzletágai közül 2008-ban kiemelkedően teljesített a kutatás-termelés divízió, amely – a Szőreg-1 mező értékesítésének hatását kiszűrve is – 60 százalékkal növelte üzemi eredményét. A növekedés elsősorban a magas gáz és kőolajáraknak köszönhető, hiszen a vállalat kőolaj-kitermelése csökkent az előző évben, s a gázkitermelés sem emelkedett. Mosonyi György elmondta: a divíziót 2008-ban is a portfólió bővítése jellemezte, új partneri szerződéseket kötöttek konvencionális és nem-konvencionális projektekben is.

Csökkent ugyanakkor a feldolgozás-kereskedelem valamint a petrolkémiai üzletág eredménye. Előbbi divízió nyeresége a már említett készlettartás negatív hatása miatt süllyedt, egyébként a vállalat legfontosabb piacain – így Magyarországon, Romániában és Szlovákiában is – növelni tudta volumenben az értékesítését. A petrolkémiai divízió azonban korántsem volt gondmentes: a tavalyi majd 41 milliárdos nyereség 7,5 milliárdos veszteségbe fordulását a kereslet visszaesése, valamint a nyersanyagárak végtermékárakat meghaladó emelkedése okozta.

Kihívások 2009-re

Mosonyi György elmondta: nem számít könnyű évre a Mol 2009-ben sem. A vállalat vezetése módosította korábbi beruházási terveit: jelenleg úgy számolnak, hogy a tőkebefektetések értéke a folyó üzleti évben 220 milliárd forint lesz 35 százalékkal kevesebb, mint amit korábban jeleztek. Molnár József kiemelte: a Mol 2009-ben az összes beruházását saját forrásból fogja finanszírozni, s amennyiben szükségesnek látják, a jövőben tovább módosíthatják a most vázolt számokat.

A vállalatnak tulajdonképpen egyik üzletága sem lesz könnyű helyzetben az idén. A vezérigazgató elmondta: a benzin- és gázolaj-értékesítésben 5 százalék körüli visszaesést tapasztaltak februárig, míg a petrolkémiai területen kiszámíthatatlan mi várható 2009-ben.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor hamarosan bejelentést tesz

Orbán Viktor hamarosan bejelentést tesz

Az óvodásoknak is koronavírus-tesztelést kínál a pestszentlőrinci önkormányzat a nyitás előtt

Az óvodásoknak is koronavírus-tesztelést kínál a pestszentlőrinci önkormányzat a nyitás előtt

Dobszay János: Spirit FM, lelketlenül

Dobszay János: Spirit FM, lelketlenül