szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban lassan lezárul, s Nyugat Európában is már a végéhez közeledik a gyorsjelentési szezon, a...

Az Egyesült Államokban lassan lezárul, s Nyugat Európában is már a végéhez közeledik a gyorsjelentési szezon, a nagyobb magyar tőzsdei cégek többsége számára azonban csak most indul. A leginkább figyelemmel kísért cégek közül eddig csak az anyacéggel együtt jelentő Magyar Telekom számolt be harmadik negyedévéről, a Richter kedd hajnalban közli számait, míg az Egis szerdán zárás után, az OTP pedig pénteken hajnalban hozza nyilvánosságra gyorsjelentését. A legtovább ezúttal is a Mol számaira kell várni: az olajipari társaság november 17-én jelent.

Az első fecske nem nyarat hozott

Az első fontosabb gyorsjelentés inkább negatív meglepetést hozott: a Magyar Telekom még a múlt héten csütörtök hajnalban a várakozásoktól némileg elmaradó harmadik negyedéves eredményeket közölt. A távközlési csoport árbevétele a július és szeptember közötti három hónapban 4,2 százalékkal 160,1 milliárd forintra csökkent, miután a mobil és vezetékes bevételek válság miatti visszaesését nem tudta teljes egészben kompenzálni a TV szolgáltatásokból származó bevételek növekedése és a Macedón leányvállalat, a forint gyengülésének köszönhetően megugró hozzájárulása sem. Ennél is nagyobb mértékben esett az adózott eredmény: a 22,8 milliárd forintos profit amellett, hogy bő 15 százalékkal elmarad a 2008-astól, az elemzői várakozásnál is kevesebb.

A számok ugyanakkor annyira nem lettek rosszak, hogy a társaság 2009-es előrejelzésén változtatni kelljen, ennek megfelelően Christopher Mattheisen  a Magyar Telekom vezérigazgatója a gyorsjelentésben megerősítette az egész évre vonatkozó prognózist. Eszerint a vállalat árbevétele 2 százalékkal maradhat el az egy esztendővel korábbitól, miközben a működéshez kapcsolódó EBITDA legfeljebb 5 százalékkal csökken, a beruházások pedig abszolút szinten nem változnak.

Egis: főbb számok gyorsjelentés nélkül

A Magyar Telekom gyorsjelentésével egy időben az is kiderült, hogy nem ez volt a legkellemetlenebb meglepetés a szezonban. Bár az Egis csak szerdán, zárás után jelent, a vállalat azonban múlt hét csütörtökön – hat nappal a számok hivatalos közlése előtt – az elemzői várakozásokat látva úgy döntött, hogy figyelmezteti a piacot: az eredmény és az árbevétel is jóval a konszenzus alatt maradhat. A profit warningból kiderült, hogy a gyógyszergyártó üzleti évének utolsó három hónapjában 24,04 milliárd forint árbevételt, 997 millió forint üzleti eredményt és 406 millió forint nettó nyereséget ért el, ami a legpesszimistább előrejelzésektől is elmarad, a szakértők többség ugyanis 3 milliárd forint feletti nyereséget várt. A vállalat a közleményben jelezte: a várakozásoktól eltérő eredmény elsősorban az előző negyedéveknél kisebb export, valamint a negatív negyedik negyedéves pénzügyi eredmény hatása.

OTP: nem lesz meglepetés

Az OTP eredménytermelő-képessége szempontjából nem kell meglepetésre számítani, a bank alaptevékenysége szépen működik, a legfőbb kérdések a nem teljesítő hitelekkel kapcsolatban merülnek majd föl. Itt is elsősorban Ukrajna lehet érdekes – mutat rá Heczenik Ákos, a Raiffeisen elemzője.
 
Alapvetően három számot lesz érdemes vizsgálni. Az első a nem teljesítő hitelek aránya (NPL), amely mind Ukrajnában, mind Magyarországon, mind pedig csoportszinten tovább növekedett. Emellett érdemes lesz odafigyelni arra, hogy a teljes hitelállományon belül mekkora részt strukturáltak át a negyedév során – a második negyedév végén Ukrajnában 32 százalék volt ez az arány. Harmadikként pedig érdekes lehet, hogy miként alakult a nem teljesítő hitelek céltartalékkal történő fedezettsége.
 
Herczenik szerint 32 milliárd forintos adózott eredmény várható a banktól, ami elegendő lehet a menedzsment által meghatározott 150 milliárd forintos éves eredménycél eléréséhez.

Nem értük még el a mélypontot

Bár némileg alacsonyabb, 31,1 milliárd forintos harmadik negyedéves nettó profitot vár, de szintén tarthatónak véli a 150 milliárdos célkitűzést Gyurcsik Attila a Concorde részvényelemzője, aki kiemelte, hogy az OTP-nél a figyelem középpontjában továbbra is a hitelportfolió minőségének alakulása áll. A szakember úgy véli: a nem teljesítő hitelek aránya tekintetében az előző negyedévhez képest 1,5 százalékpontos növekedésre lehet számítani, ez pedig 8,9 százalékos NPL-arányt eredményezne. Ennek megfelelően a Concordnál növekedést várnak a céltartalékolásban is: a céltartalékok állománya a harmadik negyedév végén véleményük szerint 6,3 százalékkal haladta meg az negyedévvel korábbi szintet.

A hitelportfólió romlását az elemző szerint elsősorban az ukrajnai állapotok kedvezőtlen alakulása okozhatja. Épp ezért az ukrán leánytól 13 milliárd forintos veszteséget vár a szakember, a tovább erősödő céltartalékolási kényszer miatt. Magyarországon viszont a nem teljesítő hitelek arányának növekedése lassulhat, figyelemmel a problémás hitelek folyamatban lévő átstrukturálására – hívta fel a figyelmet Gyurcsik.

Az OTP részvényei ugyanakkor - a régiós bankszektor minden szereplőjével együtt – a Concorde által számított év végi fair értékük (4301 forint) felett forognak. Az elemző jelezte: úgy gondolják, hogy a hitelportfolió romlását tekintve a szektor még nincs túl a legrosszabbon, a nem teljesítő hitelek aránya egy-két negyedévvel a recesszió mélypontja után tetőzhet.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában

Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában

A Sinopharm szerint gyerekeknek is adható a vakcinájuk

A Sinopharm szerint gyerekeknek is adható a vakcinájuk