szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A főbb piacok esetében nem módosított az októberben adott prognózison az Egis, a nyugat-európai kivitel azonban minden...

A főbb piacok esetében nem módosított az októberben adott prognózison az Egis, a nyugat-európai kivitel azonban minden bizonnyal elmarad a korábban jelzettől. Mint beszámoltunk róla, a gyógyszergyártó a várakozásokat némileg meghaladó – üzleti évét tekintve – első negyedéves számokat tett közzé. A társaság konszolidált árbevétele az október-december közötti három hónapban 27,40 milliárd forintra rúgott, ami hat százalékkal alacsonyabb egy esztendővel korábbinál, míg az adózott nyereség bő hetedével 4,12 milliárd forintra csökkent. Az előző üzleti év első negyedében azonban egy egyszeri tétel növelte az eladásokat (a lengyelországi törzskönyvezési rendszer változása miatt, a zavartalan átállás érdekében a társaság 2008 végén előre kiszállított termékeket), s amennyiben ettől eltekintünk az árbevétel visszaesése csak 1 százalékos volt, az adózott nyereség pedig majd 3 százalékkal emelkedett. A piac egyébként nagyobb mértékű visszaesést, s 3,8 milliárdos profitot várt.

A stratégiai piacokon jól ment

A fontosabb piacok közül kizárólag Lengyelországban csökkent az Egis árbevétele, azonban mivel épp az ottani leányt érintették a már említett egyszeri tétel ez nem is meglepő. Ha az előszállítással korrigált árbevételt nézzük, már 7 százalékos növekedést tapasztalhatunk, más kérdés, hogy ez is elmarad a régió átlagától. A kelet-közép-európai térségben ugyanis – az egyszeri tétel kiszűrését követően - 14 százalékkal tudta növelni forgalmát a gyógyszergyártó (összesen 44,68 millió dollár), Szlovákiában, és Romániában 13, Bulgáriában – az alacsony bázis miatt – 82, míg a felfutóban lévő török piacon 178 százalékos növekedést mértek.

A többi stratégiai piacon sem ment rosszul az Egisnek. Hazánkban forintban mérve 5 százalékkal emelkedett a forgalom, s így meghaladta a 8 milliárd forintot, annak ellenére, hogy októberben átlagosan további 0,6 százalékkal csökkentette belföldi árait a vállalat (2006 júliusa óta ötödével lettek olcsóbbak az Egis termékek).

A legnagyobb nemzeti piacon, Oroszországban 33,15 millió dollár értékben adott el gyógyszereket az Egis, ez pedig 11 százalékos növekedést jelent. Kedvező a helyzet akkor is, ha a teljes FÁK régiót nézzük: Ukrajnában a tavalyi hatalmas zuhanást követően ezúttal majd 140 százalékos növekedést könyvelhetett el a vállalat, amivel a 2007/2008-as üzleti évben mért szint fölé emelkedett a forgalom, de 48 százalékkal emelkedett az értékesítés, a szintén alacsony bázissal rendelkező Kazahsztánban is.

Lejtőn a nyugati kivitel

Nem teljesítettek ugyanakkor jól a nem stratégiai piacok. A nyugat-európai késztermék-export értéke 29 százalékkal maradt el a 2008 hasonló időszakában mérttől, míg a hatóanyag-kivitel 14,14 millió dollárról közel felére, 7,75 millióra esett. Utóbbit egyébként nagyrészt az Egisben többségi tulajdonnal bíró Servier megrendeléseinek visszaesése magyarázta: a francia társaság alig 3 millió dollár értékben rendelt a magyar gyártótól, szemben a tavalyi 8,15 milliárddal.

Marosffy László, a vállalat vezérigazgató-helyettese a gyorsjelentést kommentáló elemzői konferencián elmondta: a nyugati export csökkenése illeszkedik az Egis középtávú terveihez. A vállalat már korábban jelezte, hogy a kisebb hasznot hajtó hatóanyag-értékesítés súlyát a teljes árbevételen belül csökkenteni szeretné. A magasabb hozzáadott értékű termékek arányának növekedése egyébként már most is meglátszik: a költséghányad részben ennek köszönhetően süllyedt 45 százalékról 42,9 százalékra.

Változó nyugati prognózis

Marosffy László jelezte: a vállalat első negyedéves teljesítménye a stratégiai piacokon nem indokolja az üzleti év elején adott prognózis módosítását. Ennek megfelelően a társaság továbbra is 5 százalékos növekedést vár forintban a belföldi piacon, míg Oroszországban és az egyéb FÁK régióban, dollárban mérve 5-10, illetve 8-10 százalékos bővülésre számítanak, Kelet-Európában pedig euróban kifejezve 2 százalékos növekedést jósolnak.

Módosított ugyanakkor a vezérigazgató-helyettes a nyugati kivitelre vonatkozó előrejelzésen. Három hónappal ezelőtt a társaságnál úgy vélték, hogy a hatóanyagexport 15, a nyugati késztermék-értékesítés pedig 30 százalékkal csökkenhet. Az első negyedéves számok ugyanakkor arra engednek következtetni, hogy a visszaesés meghaladhatja a korábban jelzett mértéket, s mindkét termékcsoport esetében elérheti a 35 százalékot.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!