szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár a közmunkához férés kiszélesítését ígérte a kormány, most sok munkakereső előtt bezárul a közmunka lehetősége. Az ok lehet olyan banális is, hogy az ember közös megegyezéssel hagyta el előző munkahelyét. A kormány logikája szerint úgyis kap munkát máshogy.

"A közmunka kapu, amelyen keresztül be lehet lépni a segély világából a munka világába, ezért azt meg kell becsülni" – közölte még február végén Orbán Viktor Vásárosnaményban. Úgy tűnik, a kormány csodafegyvere ezentúl már nem jár fűnek-fának. Pintér Sándor belügyminiszter ugyanis beterjesztett egy törvénymódosítást, amelyben a kormány kiterjeszti – nem a közfoglalkoztatottak körét, mint azt Lázár János is többször ígérte, hanem a közmunkából kizártak körét. A módosítás elfogadása után már nem csupán azok nem kaphatnak közmunkát három hónapig, akik nem fogadják el az egyszerűsített foglalkozás keretében felajánlott munkát, de azok sem, akiknek a munkaviszonya előzőleg munkavállalói felmondással vagy közös megegyezés keretében szűnt meg.

©

Nem teljesen világos, hogy ha valaki felmond vagy közös megegyezéssel távozik a cégétől, miért nem kaphat közmunkát három hónapig. Felmondhat valaki azért, mert már olyan szinten zsigerelik ki, hogy nem bírja tovább – ekkor az állam még egy kis extra nyomorúságot szolgáltat neki. A közös megegyezés azonban a legáltalánosabb lezáró fejezete a munkaviszonynak (a munkáltatónak nem kell megindokolnia, így nehezebb később bíróságon megtámadni, illetve közös megegyezéssel megszüntethető a munkaviszony akkor is, ha a munkavállaló amúgy felmondási tilalom vagy korlátozás alatt áll). Őket miért kell megkülönböztetni?

Az előterjesztés persze indoklást is tartalmaz. Először is "a közfoglalkoztatás elsődleges célja, hogy a közfoglalkoztatottakat visszavezesse az elsődleges munkaerőpiacra. A törvényjavaslat a közfoglalkoztatottak és az őket az elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatni kívánó munkáltatók kapcsolatfelvételét segíti elő". Hogy ezt miért szolgálja a közös megegyezéssel felmondottak kizárása, nem teljesen érthető. A javaslat előadója, Pintér Sándor belügyminiszter szerint a cél "a munkavállalók elsődleges munkaerőpiacon történő tartása".

Azaz a kormány azt állítja, hogy aki felmond vagy közös megegyezéssel távozik munkahelyéről, annak a gazdaság virágzása miatt ma már el kell tudnia helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, nincs rászorulva a közmunkára.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legutóbbi gyorsjelentése arról tudósít, hogy 2015 áprilisában a 415 ezer álláskereső közül 192,5 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 29,7 százaléka álláskeresési ellátásban, a többiek (70,3%) pedig szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők több mint fele (53,6%) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Trabantokat az út szélén hagyják és kibelezik – 1991. április 23.

A Trabantokat az út szélén hagyják és kibelezik – 1991. április 23.

Csúnyán végződött egy autós üldözés Kaliforniában: felüljáró alá ékelődött be egy Maserati

Csúnyán végződött egy autós üldözés Kaliforniában: felüljáró alá ékelődött be egy Maserati

Az én hetem: Péterfy Gergely az oroszokkal kel és fekszik

Az én hetem: Péterfy Gergely az oroszokkal kel és fekszik