szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bizarr ötletnek tűnik Kínába sót eladni, mégsem lehetetlen. Az egészségügyi célra kifejlesztett száraz sóterápia akár bomba üzlet is lehet.

Az érdeklődés több mint érthető: Kínában a halálokok dobogós helyezettjei között vannak a légzőszervi betegségek. A légúti szűkületet okozó, nem visszafordítható, az életminőséget és a munkaképességet erősen rontó krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) 110 millió embert érint az 1,3 milliárd lakosú országban. De van még 30 millió asztmás és 480 millió szénanáthával küszködő beteg is. Vagyis a piac óriási, és a betegségek gazdasági terhe dollármilliárdokban mérhető. Ami pedig a természetes gyógymódok kultuszát illeti, a kínaiak köztudottan szívesen használják fel mindazt, amit a növény- és az állatvilág nyújthat az emberi bajok kikúrálásához.

Az azonban elég szokatlan, hogy Kína ne eladjon, hanem éppen Európából szerezzen be alternatív terápiás eljárást. Márpedig a magyar fejlesztésű sóterápia klinikai kutatására, kipróbálására a Shanghai Newsummit Biopharma Group és az Indiso International Kft. között szeptemberben létrejött partnerség ezt előlegezi meg. A gyógyszeripari és orvostechnológiai fejlesztések klinikai kipróbálásának szervezésével foglalkozó Newsummit feladata lesz a „kísérleti terep” biztosítása. Ha a klinikai kutatások során is bebizonyosodik a kezelés hatékonysága, úgy a gyógykezelési protokoll részeként elindulhat a technológia hasznosítása, a sóklinika-hálózat kiépítése.

A belélegzett só jótékony hatására a XIX. század közepén figyelt fel a lengyelországi Wieliczka sóbányájának üzemorvosa. Az ott dolgozókat, ellentétben más munkásokkal, nem támadta meg tüdőbetegség. A felismerés és annak publikálása után száz év is eltelt, mire széles körben elterjedt a barlangterápia. Kelet-Közép-Európában több nevezetes ilyen kúrahely is van, például az erdélyi Parajd vagy az ukrajnai Aknaszlatina. Ezek a kúrák azonban meglehetősen drágák, és nem csak az útiköltség miatt. Heteket, esetenként hónapokat kell a helyszínen tölteniük a betegeknek, fizetve a szállást és a barlangi tartózkodást. Arról nem is szólva, hogy az aktív korúak kiesése a munkából ilyen hosszú időre hatalmas anyagi veszteség.

Sóterápia az Indisónál. Szép remények
©

„Sokakon segíthetne, ha a sóbarlangi klímát mesterségesen elő lehetne állítani – erre jutott egy beteg gyermek mérnök édesapja és egy orr-fül-gégész, akik neki is álltak a feladat megvalósításának” – idézi fel a kezdeteket Gábor Tamás, az Indiso Sóklinika Kft. ügyvezetője. A feltalálók egy olyan berendezést raktak össze, amely belélegezhető – 0,2–0,7 mikron nagyságú – szemcsékké porlasztja az orvosi tisztaságú nátrium-kloridot. Így a légzőszervek legkisebb zugába is eljut a só, amely nyákoldó és tisztító hatású, könnyíti a légzést, és csökkenti a nyálkahártya-duzzanatot. Az Indiso-technológia a természetben előforduló koncentrációnál intenzívebb, ezért hatékonyabb aeroszolt állít elő.

A népi megfigyelés, hogy jót tesz a sókúra, korántsem elegendő ahhoz, hogy az eljárás hivatalosan is terápiának minősüljön. Ehhez klinikai kísérletek sorát kellene elvégezni, ami egy kisvállalkozás számára vállalhatatlan költségekkel jár. Biztató kezdet, hogy a törökbálinti tüdőgyógyintézetben összehasonlító vizsgálatnak vetették alá az intézmény saját természetes sóbarlangjában kúrált betegek és az Indiso-technológiával mesterségesen létrehozott sódús levegőt beszívók állapotának javulását. A háromhetes kúra során az Indiso biztonságosnak, egyes betegeknél pedig még hatékonyabbnak is bizonyult, mint a barlangi levegő.

A 2006 óta működő vállalkozás a fővárosban négy, vidéken 11 „sóklinikát” üzemeltet. „A kúrára jelentkezők egészségügyi felmérésen esnek át, noha sokan eleve orvosi javaslatra jönnek hozzánk. Általában 10–20 alkalmas kezelés javasolt, legalább másnaponkénti gyakorisággal, mert ez szükséges a kívánt hatás kialakulásához” – magyarázza az ügyvezető. A DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. is fantáziát látott a sóterápiában, ezért 250 millió forintot fektetett abba, hogy az Indiso céget nemzetközi vizekre juttassa, amihez a pénzen kívül folyamatos marketing- és pénzügyi tanácsadást is nyújt. A példásan működő inkubáció eredménye a kínai megállapodás, de folynak megbeszélések a klinikai vizsgálatok nemzetközivé szélesítéséről az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltüntették a radarról a NER magángépét

Eltüntették a radarról a NER magángépét

Akár a dohányboltok, a bankok és a posták is bezárhatnak hetekre?

Akár a dohányboltok, a bankok és a posták is bezárhatnak hetekre?

Ferenc az első pápa, aki Irakba látogatott

Ferenc az első pápa, aki Irakba látogatott