szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt tagadja a Magyar Posta, hogy felsőbb utasításra nem kézbesítenek levélküldeményeket, azt viszont elismerték, hogy nagy a teher a dolgozóikon, és hogy a várakozási idők megnőttek.

Cáfolja a Magyar Posta, hogy felsőbb utasításra nem kézbesítenek háznál leveleket vagy nemzetközi küldeményeket. Az RTL Híradója tegnap arról számolt be: már csak értesítőket hagynak a postások, a küldeményekért pedig be kell menni a postára. A csatorna egy postán rejtett kamerával érdeklődött az iránt, hogy ez miért van így, ahol azt a választ kapták, hogy központi döntés volt, hogy decembertől nem viszik ki a levélküldeményeket, csak az előre megírt értesítőket dobják be. A postán azt mondták, rengeteg Erzsébet-utalványt kell kézbesíteni, és ezt nem győzik a postások.

A Magyar Posta most azt közölte a hvg.hu-val: a munkatársaik a hatályos jogszabályok alapján járnak el.

Az viszont valóban igaz, hogy a karácsonyi időszakban nagyobb a munkateher a postai dolgozókon, ezért is fordulhatott elő, hogy munkatársunk félreérthetően válaszolt a feltett kérdésre

– írták.

Azt is hozzátették: a posták és a logisztikai üzemek tele vannak csomagokkal, átlagosan 20-30 százalékkal több csomag érkezik a Postára, mint tavaly ilyenkor. Ezért valóban előfordulhat, hogy a megszokottnál többet kell várakozni egyes postákon a csomagátvételre – ismerték el. A megemelkedő csomagforgalomra ugyanakkor a Posta felkészült, bővítette a logisztikai kapacitásait, és azokon a településeken, ahol ez szükséges, szombati kézbesítést is elrendelt – közölték.

A Magyar Posta a nemzetközi közönséges leveleket csak akkor köteles háznál kézbesíteni, ha annak mérete nem haladja meg a levélszekrények bedobónyílásának méretét. Erről egy idén áprilisban hatályossá vált kormányrendelet rendelkezik. Eszerint a Posta a 324×229×24 mm-nél nagyobb, közönséges küldemények címre kézbesítését mellőzheti, a postás ebben az esetben egy értesítőt dob a levélszekrénybe, hogy a küldemény mikor és hol vehető át.

A jogszabályi rendelkezést azzal indokolták, hogy a külföldről érkező küldemények nagy része nem csomagként, hanem közönséges postai levélként érkezik. Ezeket a szabály szerint a levélszekrénybe kell bedobni a postásnak, csakhogy sok esetben egyszerűen nem férnek bele a levélszekrényekbe, sőt gyakori, hogy a postás táskájába sem fér bele. Amennyiben ezeket a külföldről érkező termékeket csomagként rendeli meg az ügyfél, úgy azt továbbra is háznál kézbesíti a Magyar Posta, ám ennek a díja magasabb – írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!