szerző:
hvg.hu

Kedvező gazdasági kilátásokat, de annál aggasztóbb jogi környezetet vázoltak fel a Magyarországon működő német cégek a Kamara éves felmérésében. Amíg mi a legjobb célpontnak hisszük az országot, az ő szemükben csak a tizedik a régió húsz országa között.

Kiváló gazdasági környezetről számoltak be a Magyarországon működő német cégek a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara idei felmérésében. A befektetők a gazdasági helyzetet és az idei kilátásokat is kedvezően ítélik meg, ennek köszönhetően a beruházási és foglalkoztatási hajlandóság is tovább erősödött. „E téren 2001 óta nem mértünk az ideinél jobb adatokat” – utalt a jelentés bemutatóján Dale A. Martin, a kamara elnöke arra, hogy a megkérdezettek 84 százaléka ajánlotta befektetési célpontként az országot.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy erős a verseny: a régió más országaiban is dinamikusan fejlődik a gazdaság. „Tavaly a 11 kelet-európai EU-tagállam közül hét országban négy százaléknál magasabb volt a gazdasági növekedés, a térség messze meghaladja a nyugati tagországok átlagos növekedési ütemét”, jelentette ki Martin. Az elnök szerint a jelenlegi jó hangulat nagymértékben a kedvező külső, világgazdasági környezetnek köszönhető, amely a jövőre nézve bizonyos kockázatokat is rejt.

Vannak negatívumok is a magyar gazdaságban: például a munkaerőhiány, amely nem enyhült az elmúlt évben, a cégek számára pedig nem csak fennakadást okoz, de nyilvánvalóan költségemelkedéssel jár, hogy magasabb bérekkel tudják csak megszerezni vagy megtartani a dolgozókat.

A gazdaságpolitikára nézve összeségében némileg javult a megkérdezettek véleménye, különösen az adózást illetően, de kedvezőbb lett pl. a közigazgatás megítélése is. Más területeken viszont nem sikerült előre lépni, a felmérés szerint ide tartozik pl. a korrupció, a közbeszerzések átláthatóságának a kérdése, a jogbiztonság, vagy a cégek számára szintén fontos szakképzés. Több, az üzleti környezettel kapcsolatos kérdésben az átlagnál alacsonyabb a kis és közepes vállalkozások elégedettsége.

2006 óta a magyarországi felméréssel azonos megkérdezést végzik a közép- és kelet-európai régió 15 más országában működő német külkereskedelmi kamarák is. A nemzetközi eredmények alapján kijelenthető, hogy a magyarországi vállalati vélemények többnyire a régiós átlag körül alakulnak, az elmúlt években azonban több kérdésben sikerült lefaragni a korábbi lemaradásból, néhány kérdésben pedig az átlag fölött szerepel az ország. Idén ez kiemelten az adózásra, a közigazgatásra vagy az infrastruktúrára érvényes. Más kérdésekben, mint pl. a korrupcióval kapcsolatosan, a magyarországi elégedettség elmarad a régiós szinttől.

A nemzetközi felmérés szerint a legvonzóbb befektetési cél ismét Csehország, Magyarország a 20 országot értékelő listán a 10. helyen szerepelt. Ezzel kapcsolatosan Dale A. Martin arra hívta fel a figyelmet, hogy sok kérdésben szoros a verseny, gyakran igen kicsik a különbségek az egyes országok között. „Egy ilyen helyzetben az aprónak tűnő előnyök vagy hátrányok is fontossá válnak. Ezért folyamatosan ügyelni kell nemcsak a gazdaságpolitika kulcskérdéseire, hanem az összes körülményre, ami befolyásolhatja a vállalatok beruházási döntéseit”, jelentette ki a Kamara elnöke.

A jelentés itt érhető el.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
EP-választás: nem vették nyilvántartásba a Momentumot

EP-választás: nem vették nyilvántartásba a Momentumot

Jön a Dead Kennedys

Jön a Dead Kennedys

Iszlamisták támadtak mali kormánykatonákra

Iszlamisták támadtak mali kormánykatonákra

Amerikai válasz az 5-ös BMW-re és az E-osztályos Mercire, itt a legújabb Cadillac

Amerikai válasz az 5-ös BMW-re és az E-osztályos Mercire, itt a legújabb Cadillac

Mi lesz veled, Spanyolország? A klímaváltozás miatt váratlan mértékben megugrott a hőmérséklet

Mi lesz veled, Spanyolország? A klímaváltozás miatt váratlan mértékben megugrott a hőmérséklet

Jelentős változás az Aldinál: felveszik a harcot a műanyagokkal

Jelentős változás az Aldinál: felveszik a harcot a műanyagokkal