szerző:
hvg.hu

Kedvező gazdasági kilátásokat, de annál aggasztóbb jogi környezetet vázoltak fel a Magyarországon működő német cégek a Kamara éves felmérésében. Amíg mi a legjobb célpontnak hisszük az országot, az ő szemükben csak a tizedik a régió húsz országa között.

Kiváló gazdasági környezetről számoltak be a Magyarországon működő német cégek a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara idei felmérésében. A befektetők a gazdasági helyzetet és az idei kilátásokat is kedvezően ítélik meg, ennek köszönhetően a beruházási és foglalkoztatási hajlandóság is tovább erősödött. „E téren 2001 óta nem mértünk az ideinél jobb adatokat” – utalt a jelentés bemutatóján Dale A. Martin, a kamara elnöke arra, hogy a megkérdezettek 84 százaléka ajánlotta befektetési célpontként az országot.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy erős a verseny: a régió más országaiban is dinamikusan fejlődik a gazdaság. „Tavaly a 11 kelet-európai EU-tagállam közül hét országban négy százaléknál magasabb volt a gazdasági növekedés, a térség messze meghaladja a nyugati tagországok átlagos növekedési ütemét”, jelentette ki Martin. Az elnök szerint a jelenlegi jó hangulat nagymértékben a kedvező külső, világgazdasági környezetnek köszönhető, amely a jövőre nézve bizonyos kockázatokat is rejt.

Vannak negatívumok is a magyar gazdaságban: például a munkaerőhiány, amely nem enyhült az elmúlt évben, a cégek számára pedig nem csak fennakadást okoz, de nyilvánvalóan költségemelkedéssel jár, hogy magasabb bérekkel tudják csak megszerezni vagy megtartani a dolgozókat.

A gazdaságpolitikára nézve összeségében némileg javult a megkérdezettek véleménye, különösen az adózást illetően, de kedvezőbb lett pl. a közigazgatás megítélése is. Más területeken viszont nem sikerült előre lépni, a felmérés szerint ide tartozik pl. a korrupció, a közbeszerzések átláthatóságának a kérdése, a jogbiztonság, vagy a cégek számára szintén fontos szakképzés. Több, az üzleti környezettel kapcsolatos kérdésben az átlagnál alacsonyabb a kis és közepes vállalkozások elégedettsége.

2006 óta a magyarországi felméréssel azonos megkérdezést végzik a közép- és kelet-európai régió 15 más országában működő német külkereskedelmi kamarák is. A nemzetközi eredmények alapján kijelenthető, hogy a magyarországi vállalati vélemények többnyire a régiós átlag körül alakulnak, az elmúlt években azonban több kérdésben sikerült lefaragni a korábbi lemaradásból, néhány kérdésben pedig az átlag fölött szerepel az ország. Idén ez kiemelten az adózásra, a közigazgatásra vagy az infrastruktúrára érvényes. Más kérdésekben, mint pl. a korrupcióval kapcsolatosan, a magyarországi elégedettség elmarad a régiós szinttől.

A nemzetközi felmérés szerint a legvonzóbb befektetési cél ismét Csehország, Magyarország a 20 országot értékelő listán a 10. helyen szerepelt. Ezzel kapcsolatosan Dale A. Martin arra hívta fel a figyelmet, hogy sok kérdésben szoros a verseny, gyakran igen kicsik a különbségek az egyes országok között. „Egy ilyen helyzetben az aprónak tűnő előnyök vagy hátrányok is fontossá válnak. Ezért folyamatosan ügyelni kell nemcsak a gazdaságpolitika kulcskérdéseire, hanem az összes körülményre, ami befolyásolhatja a vállalatok beruházási döntéseit”, jelentette ki a Kamara elnöke.

A jelentés itt érhető el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!