szerző:
hvg.hu

A mangalica olyan szint a sertéskategóriában, mint a japán wagyu a marhahúsok között.

Ezt az egyik legnagyobb múltú francia húsfeldolgozó üzem vezetője állítja. Bruno Bluntzer a Sibilia nevű céget vezeti. Bluntzer a nemrég elhunyt francia séfkirály, Paul Bocus egykori vállalkozását viszi tovább. Bocuse nem a kifinomult, szinte laboratóriumi párizsi konyhaművészet mestere volt, hanem az igazi francia népi konyhát fejlesztette tökélyre. Nem véletlen, hogy Bocuse egyik örököse fedezi fel most a francia fogyasztók számára a mi mangalicánkat. Persze az érdem nem csak az övé.

Michel Guidet, aki évtizedeken át biokémikus tudományos kutatóként dolgozott, 58 éves korában szakmát váltott, állattenyésztő lett. Szerette volna megtalálni az ideális sertéshúst. Korábban azt tapasztalta, hogy a nyugaton ismert népszerű fajták főzés, sütés közben kiszáradnak. Ezért fordult tanácsért egy svájci tudományos központhoz, amely a ritka állatfajokról gyűjt információkat. A genfi intézet útmutatása alapján szerzett be néhány mangalicát és ma már csaknem száz szőrös, magyar eredetű disznót nevel.

A mangalicát korábban azért mellőzték, mert lassabban gyarapodik a súlya, mint az ipari tenyésztésű sertéseknek. De a mangalica húsa ízletes, gazdag Omega 3-ban és koleszterin szintje is alacsony, vagyis relatíve egészséges zsiradékot tartalmaz. A biokémikus professzorból állattenyésztővé lett Michel Guidet most a Sibilia hentesüzemnek és a cég égisze alatt működő éttermeknek szállítja a szaftos disznóhúst.

Persze a minőséget meg kell fizetni a sertéshús esetében is: a mangalicából készült friss ételek, illetve a kolbászok és a hosszan érlelt sonkák ára minimum kétszer annyi, mint a nagyipari módon nevelt sertésekből származó termékeké. (Via Le Figaro)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Keddtől magyar lesz az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Keddtől magyar lesz az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

El akarták vinni a hajléktalant a Képviselői Irodaháztól, mert rossz helyen árulta a Fedél Nélkült

El akarták vinni a hajléktalant a Képviselői Irodaháztól, mert rossz helyen árulta a Fedél Nélkült

Online tanulás az egyetemen: tutorok és e-tananyagok

Online tanulás az egyetemen: tutorok és e-tananyagok

Kiskunfélegyházán lehet az új magyar fegyvergyár

Kiskunfélegyházán lehet az új magyar fegyvergyár

Végleg bezár a Heineken martfűi gyára

Végleg bezár a Heineken martfűi gyára

Lelepleződött Handóék ármánykodása?

Lelepleződött Handóék ármánykodása?