szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A helyzet Magyarországon még rosszabb az uniós átlagnál is.

Hiába a gyors gazdasági növekedés és a szintén erős munkaerő-piaci adatok, a munkások helyzete az unióban rosszabb, mint valaha – írja a Financial Times. A lap az Eurostat legfrissebb, 2017-es adatait elemezve azt állapítja meg, hogy már majdnem minden tizedik munkás fizetése van a szegénységi küszöböt jelentő szint alatt, vagyis nem éri el az átlagjövedelem 60 százalékát. Ez az arány a 2008-as válság előtt alig haladta meg a nyolc százalékot, most pedig 9,5 százalék felett van. A helyzetüket az alacsony jövedelmen túl rontja az is, hogy a szociális juttatásokat az európai országok kormányai kisebb-nagyobb értékben megvágták a válság utáni időszakban, míg a korábban láthatatlan infláció is egyre erősödik. Ez is magyarázza, hogy a gyermekvállalás nem csak Magyarországon, hanem az EU-ban is komoly kockázatot jelent az alacsonyabb jövedelmi szint mellett.

Azok különösen veszélyeztetettek, akiket nem határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatnak. Uniós átlagban majdnem minden hatodik részmunkaidős vagy alkalmi munkás van kitéve a szegénységi kockázatnak. Magyarországon ez az arány még magasabb, 22,9 százalékos az ideiglenesen foglalkoztatottak körében. Magyarország a teljes munkaidőben és a részmunkaidőben foglalkoztatottak esetében nem közölt adatokat, az unióban ebben a körben a dolgozók átlagosan 8, illetve 15,8 százalékát érinti ez a probléma. Nálunk pedig 2016-ban 8,7, illetve 22 százalék szerzett ezekben a körökben az átlag 60 százalékánál kisebb jövedelmet.

Ennél is rizikósabb azoknak a helyzete, akik például vállalkozóként vagy önfoglalkoztatóként dolgoznak az EU-ban: körükben a jövedelmi szint minden negyedik ember esetében nem éri el az átlag 60 százalékát.

(Financial Times)

Képünk illusztráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány különös fénytörést ad a „forradalom szálláscsinálójának” tartott darabnak

A járvány különös fénytörést ad a „forradalom szálláscsinálójának” tartott darabnak

A nyugdíjasok elszegényedését hozta az elmúlt évtized

A nyugdíjasok elszegényedését hozta az elmúlt évtized

Az Amazon visszavonta a fekete péntekre hangoló reklámjait Franciaországban

Az Amazon visszavonta a fekete péntekre hangoló reklámjait Franciaországban