szerző:
Lengyel Miklós

Mágnesként vonzzák a turistákat a Trónok harcának forgatási helyszínei. A kérdés az, hogy a sorozat kifutása után sikerül-e fenntartani az érdeklődést.

Már nem a Ward kastélyt hirdetik Észak-Írországban a látogatóknak, hanem Winterfell-t, a Stark család sasfészkét, ahonnan Ned Stark, a családfő elindult a fővárosba, hogy ott aztán különböző intrikák következtében fejét veszítse. A legendás farkaskutyák, melyek gyakran kaptak szerepet a végéhez közeledő televíziós sorozatban, ott várják a helyszínen a kíváncsi turistákat Észak-Írországban, ahol Inch apátságát immár csak úgy emlegetik, mint az Ikrek szállását - a Trónok harcának elnevezését használva. George R.R. Martin regényfolyamának filváltozata így átformálja a helyszíneket. Szép pénzt hozva ezzel. Csak egy példa: 30 millió font bevételt generált eddig a Trónok harcának forgatási helyszíne Észak-Írországnak. 

Mindenki dörzsöli a tenyerét, mert tudják, ez még csak a kezdet. A nyolc évadra tervezett sorozat ugyan májusban véget ér, de sokan letöltik még később a fordulatos történetet. Mindenki emlékszik még, hogy mit jelentett a Hollywood Reporter Spanyolországból: 15%-kal nőtt egy isten háta mögötti baszk kastély látogatottsága. Ott volt ugyanis a Targaryen kastély forgatási helyszíne. Márpedig ez a família adta a bolond királyt a birodalomnak, és ennek nevében próbálja meg visszaszerezni a trónt a szép szőke Daenerys Targaryen, a sárkányok anyja. San Juan de Gaztelugatxe a baszk kastély neve. Az USA nagykövete korábban a helyszínen méltatta a nagy turistasikert, amely oly sok pénzt hozott az eldugott baszk kisvárosnak. Nem mellékesem, James Costos nagykövet korábban az HBO egyik főnöke volt.

Tódulnak a turisták az HBO televíziós sorozatának más helyszíneire is: Izland a Falon túli jelenetek miatt vonzza a Trónok harca rajongóit. Thingvellirben külön túrákat vezetnek, ahol meg lehet ismerni a Vadak és az Élőholtak világát. Észak-Írország, Spanyolország és Izland is profitál a Trónok harcából, de az igazi nyertes Dubrovnik.

Évente 9-12%-kal nő a turisták száma

Raguza- Dubrovnik- Királyvár a legtöbb jelenet helyszíne a sorozatban. Olyan sok a turista, hogy a középkori városrészek nehezen viselik az érdeklődés fokozódását. Az UNESCO már figyelmeztette is a dalmát város vezetőit: a világörökség részének lenni komoly felelősséget jelent. Meg kell őrizni a múltat a lehető legjobb állapotban. De hogyan, ha a Trónok harcának elszánt rajongói elözönlik a középkori kisváros utcáit? Dubrovnik költségvetésének 80%-át a turizmus adja. Azt még nem számolták ki, hogy a Trónok harcának mekkora részesedése van ebben, de biztos, hogy jelentős.

Mi lesz, hogyha vége lesz a sorozatnak? Az HBO profi módon szervezi a PR kampányt, tehát május végéig minden rendben van. Az író még nem fejezte be a regényfolyamot. George R.R. Martin maga sem tudja, hogy mi lesz a  sorozat vége. Meghívták ugyan a forgatásra, de nem tudott elmenni, mert késésben van az újabb részletekkel. Még két könyvvel adós. Könyvekkel persze nehéz olyan turistainváziót kiváltani, mint egy sorozattal- írja a párizsi Le Monde.

 Az is igaz, hogy 2011-ben, a sorozat indulásakor kevesen gondoltak arra, hogy Dubrovnik, Észak-Írország, Izland vagy Baszkföld mágnesként vonzza majd azokat a turistákat, akik a Trónok harcának fordulatait szorgalmasan nyomon követik. Az HBO számítása bejött, de most már a forgatási helyszíneken múlik, fenn tudják-e tartani azt az érdeklődést, melyet a Trónok harca nyolc évadon át kiváltott, és amely a képernyőn májusban véget ér.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sándor Anna Kult

Tekintélyes seregszemle Deres várában: elindult a Trónok harca befejező évada

Bő másfél év után végre megérkezett a Trónok harca befejező évadának első része. Összefoglaljuk, hol tart a történet, és külön jelezzük, hol írunk az első részről, nehogy spoilerbe fusson, aki nem akar. A hajnali tévénézés végére pedig még egy vadonatúj előzetes is befutott a második részhez.

Miért hiányzott Meghan Markle a húsvéti miséről?

Miért hiányzott Meghan Markle a húsvéti miséről?

Japán átfordult a Csodálatos harmónia korszakára, és már előre örül neki

Japán átfordult a Csodálatos harmónia korszakára, és már előre örül neki

Az állam húzta ki a csávából az Erdei elnökölte bokszszövetséget 303 millióval

Az állam húzta ki a csávából az Erdei elnökölte bokszszövetséget 303 millióval

Spiró György: Nevessünk már egy kicsit magunkon

Spiró György: Nevessünk már egy kicsit magunkon

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón