szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Ha megszerzed a diplomádat, biztos állásod lesz a Google-nál - ezt ígérte a cég egyik vezetője a tízéves Samaira Mehtának, aki igazi csodagyerek: hatéves korában kezdett programozni, és nyolcévesen már játékprogramokat írt.

Coder Bunnyz a program neve, amely arra buzdítja minden korosztály (4-104 éves korig) képviselőit, hogy tanuljanak meg programozni. A következő 15 év ezen áll vagy bukik - hangsúlyozta a tízéves Samaira Mehta, aki a CNBC amerikai üzleti televíziónak nyilatkozott. „Gyerekvállalkozó vagyok” - így vall önmagáról Mehta, aki a Szilícium-völgyben igazi híresség lett, hiszen ilyen fiatalon még senki sem kezdett vállalkozásba az informatikában.

Michelle Obama is felfigyelt rá

Az egykori First Lady levélben buzdította a tehetséges lányt, hogy folytassa tovább, amit megkezdett: „nemcsak a saját életedet változtatod meg ezzel, de az egész történelmet is” - hangsúlyozta Michelle Obama.

A tízéves csodagyerek másik játéka a Coder Mindz. Sok iskolában alkalmazzák, hogy a diákokat így hozzák közelebb az informatikához. A Coder Mindz abban különbözik az elődjétől, hogy már épít a mesterséges intelligenciára is. „Ez a jövő” - mondja a csodagyerek, aki személyében is képviseli a változást. Egész családját bevonta a vállalkozásba, amely immár az Amazon segítségével értékesíti a játékprogramokat.

Több mint 200 ezer dollár a bevétel 

A szülők intézik a bizniszt, a kisöcs pedig a szigorú ellenőr. Ő teszteli az új programokat és mindegyikről véleményt mond. A Google igazgatója is tisztában volt vele, hogy a csodagyerek a saját útját járja: „lehet, hogyha végzel az egyetemen, akkor már meglesz a saját céged” - mondta a kislánynak, aki már most is gyerekvállalkozó Kaliforniában. A Stanford egyetemet célozta meg, amely körül a Szilícium-völgy létrejött.

Samaira Mehta, a gyerekvállalkozó ugyanakkor tudatában van annak is, hogy egy cégnek vannak kötelezettségei a társadalommal szemben. Nemcsak arra törekszik, hogy kortársait megtanítsa a programozásra minél fiatalabb korban, de a vállalkozás bevételeiből költeni akar a környezetvédelemre és a hajléktalanokra is - ahogy azt elmondta a CNBC televíziónak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így forgatja fel Budapest közlekedését az Európai Szuperkupa

Így forgatja fel Budapest közlekedését az Európai Szuperkupa

Újabb 876 fertőzöttet regisztráltak, elhunyt három beteg

Újabb 876 fertőzöttet regisztráltak, elhunyt három beteg

A Balatonon találtak helyet Mészáros egyik menedzserének

A Balatonon találtak helyet Mészáros egyik menedzserének