szerző:
Gyenis Ágnes

Ha eddig bizonytalanságban érezte magát a csődeljáráson átesett Est Media négyezer kisbefektetője, most még inkább így lehet – a megmentőjükként bemutatott Delta Systems vagyonának egy részét ugyanis zárolta a NAV.

Fiktívnek tartott számlák miatt, költségvetési csalás gyanújával nyomozást indított a Nemzeti Adó- és Vámhatóság az informatikai piacon ismert Delta Systems Kft. ügyletei kapcsán, és 1,3 milliárd forintot zárolt is a cég vagyonából – derül ki a hvg.hu birtokába jutott adóhatósági határozatból. A Delta Systems a jó kormányzati kapcsolatokkal bírónak tartott, közbeszerzéseket rendszeresen nyerő magyar Delta cégcsoport zászlóshajója. Nemrégiben egy uniós pályázaton is nyert; közel félmilliárd forintot kapott a mikró- kis- és középvállalkozások kapacitásbővítésére szánt programból, aminek a nagy részét ki is utalták neki. A cég honlapján látható, hogy a nyáron befejezték a munkálatokat – épp ebből lett a baj.

Az adóhatóság szerint ugyanis e munkákat valójában egy magyar cég, a Com-Ron Steel Zrt. végezte el, ám a számlákat egy Metal Works SK. s.r.o. nevezetű vállalkozás állította ki. Mivel ez a cég külföldi, nem fizették meg Magyarországon a 27 százalékos áfát, s ezzel mintegy 440 millió forintos vagyoni hátrányt okoztak a magyar államnak – olvasható ki a NAV határozatának indoklásából.

A részletekről a hatóság illetékes, Észak-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságának őrnagya, Simon Béla semmit sem árult el, mondván, folyamatban lévő ügyben ezt nem teheti. Maga a Delta Systems elismerte kérdésünkre, hogy „Nyíregyházán ismeretlen tettes ellen büntetőeljárás folyik költségvetési csalás gyanúja miatt”. Azt is hozzátették, hogy a társaság együttműködik a hatósággal, de „vitatja a NAV eljárása során tett megállapításait, valamint vizsgálja a NAV eljárásának jogszerűségét is”. Bármilyen ezzel kapcsolatos információt cégük üzleti- és adótitkának minősítettek, amelynek a közléséhez nem járultak hozzá.

Nem reagált a történtekre a NAV által feltételezett szállító, a Com-Ron Steel sem, munkatársunk kérdését hallva letették a telefont.

Csakhogy, ami a Delta Systems háza táján történik, az nemcsak rájuk tartozik, hanem a nyilvánosságra is. Az említett pályázat révén ugyanis közpénzből fejleszthettek, s mint a közbeszerzések nagy haszonélvezői, a bevételeik jelentős része is közpénzből ered. Amint a HVG hetilap nemrégiben megírta, befutottak a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság nemrégiben lezárult, közel 200 milliárd forint értékű keretpályázatain, olyan ászok társaságában, mint a 4iG tőzsdei nagyvállalat által az év végéig megvásárlandó T-Systems.

Igaz, arra nincs garancia, hogy pont ők fognak elnyerni egy-egy konkrét munkát. Ha pedig az adónyomozás netán gyanúsítással és vádemeléssel zárulna, a bírósági per lezártáig bizonyosan nem kapnának újabb állami megbízást. Ezért piaci szakértők szerint az sem kizárt, hogy a „konkurencia áskálódik ellenük”. A büntetőeljárás természetesen azzal is végződhet, hogy a NAV azt állapítja meg: nem történt csalás.

Mindenesetre nagyon is óvatosnak tűnik a korábbi Microsoft-igazgató, Papp István, aki most a Delta Systems stratégiájának építője. A HVG hetilapnak ugyanis októberben azt nyilatkozta, hiába jók a cég kilátásai a mostani, több százmilliárdos kormányzati informatikai pályázati dömpingben, az állami közbeszerzések rendszerének gyökeres átalakítása miatt óriási a bizonytalanság, ezért ő arra törekszik, hogy „hároméves távlatban a Delta Systems árbevétele legfeljebb 25 százalékban származzék a közbeszerzésekből”. De bárhogyan is lesz, mivel a Delta Systemsnek most vannak állami megbízásai, a vele kapcsolatos kockázatok, bizonytalanságok minden adófizetőre tartoznak.

Közöttük különösen arra a négyezer kisbefektetőre, akik most a tőzsdén jegyzett Est Media részvényesei és akiknek a jövője nagyban függ a Delta Systems sikerétől. A csődeljáráson átesett, üres, vagyontalan, de a tartozásaitól megtisztított Est Media lenne ugyanis az a cégváz, amelybe belebújva a Delta Systems a tőzsdére megy – e koncepciót és a bonyolult folyamat lépéseit már el is fogadta az Est Media október eleji közgyűlése. (Papp István pedig augusztus óta az Est Media elnökeként vezényli e folyamatot.)

Az üzlet kölcsönösen előnyösnek tűnik: a Delta kész tőzsdei licenchez jut, s így megspórolja a parkettre lépéssel járó adminisztrációs macerát és költségeket, az Est Media hányatott múltú tulajdonosai pedig végre izgalmas jövőképet kapnak azzal, hogy egy ígéretes informatikai vállalat társul be melléjük. A tőzsdei jelenlét azonban fokozott átláthatósággal és az egyéb cégekhez képest lényegesen több, kötelező nyilvános információval jár. Vagyis, a leendő tulajdonostársak elől nem lehet eltitkolni a Delta Systemssel kapcsolatos kockázatokat, amelyek kisvártatva egy tőzsdén forgó cég kockázatai lesznek. Márpedig egy büntetőügy miatti milliárdos vagyonzár ilyen.

Azért is fontos a kisrészvényesek képbe kerülése, mert pillanatnyilag a Delta Systemsnek csak a fényes jövőbeni terveit ismerik, a jelenét nem. Friss mérlege ugyanis még nincs, mivel a beszámolóit nem év végén, hanem félévkor zárja. Így azt sem lehet felmérni, mennyire súlyos a számára az 1,3 milliárdos vagyonzár, ami a hvg.hu információi szerint a partnereikkel szembeni követeléseiket is érinti. Annyit tudunk, hogy a teljes csoport éves árbevétele 30 milliárd forint körüli, ebből a Delta Systemsé 16 milliárd. Az utóbbi vételára 28,6 milliárd, aminek az oroszlánrészét az Est Media a saját, újonnan kibocsátandó részvényeivel fizeti ki – így válik benne nagytulajdonossá a Delta holdingvállalata. A tranzakció örömére az Est Media ezen új részvényeit a mostani 140 forint körüli értékhez képest magasan, 210 forinton számítják be.

Eddig sem volt azonban minden rendben ezzel a történettel. Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke a Magyar Nemzeti Banktól, mint felügyeleti hatóságtól kérte az elmúlt időszak Est Media-részvényekkel kötött adásvételeinek a vizsgálatát. A Deltával kapcsolatos közgyűlési döntéseket pedig a bíróságon támadta meg. Mindezt azzal az indokkal, hogy a kisrészvényesek nem kaptak kellő mélységű tájékoztatást sem az eddig történtekről, sem a közeljövő tranzakcióiról, ezért nem tudják felmérni az üzlet valós rizikóit, következményeit. A cég csődegyezségét összehozó, azóta háttérbe vonult egykori főmenedzser, Balázs Csaba szerint viszont Dióslaki nem a kistulajdonosok, hanem valamiféle üzleti ellenfelek érdekében támad, hiszen – érvelt a HVG hetilapnak – a tevékenység nélküli Est Media egyetlen túlélési esélye a Delta-üzlet.

Dióslaki azonban attól tart, hogy csak egy szűk bennfentes csoport, az Est Media eddigi irányítóinak a túlélése a cél. Mint mondja, ők a csődlejárás alatt kivásárolták a követeléseik fejében a cég részvényeit elfogadó hitelezők egy részét, s most busás haszonnal akarnak kiszállni. A többiek viszont beragadhatnak, ha a Delta nagyszabású tervei meghiúsulnak. Köztük olyanok is, mint a Fővárosi Önkormányzat, amely – mint a hvg.hu megírta – mostanáig ügyesen hazardírozott az Est Media részvényeivel.

Pontosítás

Cikkünk korábbi változatához illusztrációként a Pesti Est logóját használtuk, azonban a Pesti Est kiadója, a Minnetonka Lapkiadó Kft. kérésére közöljük, hogy a kiadónak és a lapnak, illetve a Pesti Est védjegy használatára jogosultaknak nincs közük a Delta Systems Kft.-t érintő eljáráshoz. Az érintettektől elnézést kérünk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fideszes körökben gáncsolták el Orbán kultúrharcosainak nyomulását

Fideszes körökben gáncsolták el Orbán kultúrharcosainak nyomulását

Egy hónap után távozott Újbuda ellenzéki polgármesterének kabinetfőnöke

Egy hónap után távozott Újbuda ellenzéki polgármesterének kabinetfőnöke

EP: Veszélyes útra lépett a magyar kormány Kovács Zoltán Twitter-posztjaival

EP: Veszélyes útra lépett a magyar kormány Kovács Zoltán Twitter-posztjaival

Kétszer fizettek ugyanazért az épületért Matolcsyék

Kétszer fizettek ugyanazért az épületért Matolcsyék

iPhone-t venne karácsonyra? Itt egy 41 millió forintos változat

iPhone-t venne karácsonyra? Itt egy 41 millió forintos változat

Évi félmillió autót gyárt majd Németország szívében a Tesla

Évi félmillió autót gyárt majd Németország szívében a Tesla