szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A filmmogul özvegye át akart alakítani egy 40 milliárd forintot kezelő vállalkozást, ám cégbíróság megakadályozta azt.

Két új tulajdonost engedett volna be a Vajna-örökség jelentős részét összefogó cégbe Andy Vajna özvegye, Vajna Tímea, de a cégbíróság formai okokból elutasította azt – írja a G7.

A lap szerint a hagyaték-vagyonkezelő cég ügyvédje győzködte is a bíróságot erről, ám nem járt sikerrel, így mégiscsak Andy Vajna özvegye maradt az egyetlen tulajdonos. A cég a közel 40 milliárdot érő AV Perfect Kft., amelyet nem sokkal a filmmogul halála előtt alapítottak. (Vajna Tímea hivatalosan csak október eleje óta van döntési pozícióban a cégnél.)

A producer Vajna tavaly márciusban írta meg végrendeletét a dokumentum eredeti példánya azonban – ahogy a hvg.hu akkor megírta – eltűnt. Ez azt eredményezte, hogy az özvegy örökölt mindent, beleértve a legmeghatározóbb vagyonelemű AV Perfect Kft.-t is.

Vajna Tímea bár kizárólagos tulajdonos lett, a cégvezetést nem akarta egyedül ellátni, ezért néhai férje bizalmasa, Samuel R. Falconello is ügyvezető lett. Az örökös aztán – nagyjából három hete – úgy döntött, Falconellóból tulajdonost is csinál, illetve egy Las Vegas-i bejegyzésű vagyonkezelőt, a Premier Trust Inc-t is beenged a cégbe.

Mindebből aztán azért kerekedett gond, mert az AV Perfect egy egyszemélyes társaság, tulajdonosa tehát csak egy lehet. A cégbíróság is így gondolta, és úgy ítélte meg, hogy ha egy vállalat mögött több tulajdonos áll, akkor az abban az esetben sem egyszemélyes, ha egyébként az üzletrészt osztatlan közös tulajdonba adják. Az AV Perfect először nem fogadta el a bíróság érvelését, a cég jogásza vitatta azt, de végül belenyugodtak a döntésbe.

A G7 azt írja, az sem biztos, hogy a cég megmarad, ugyanis a hatályos jogszabályok szerint valószínűleg már régen el kellett volna rendelni a kényszertörlését. Ennek oka, hogy még mindig nem adott le beszámolót a 2018-as üzleti évéről, pedig ennek a határideje május vége volt. Ilyen esetben az adóhatóság kétszer felszólítja az érintett céget, hogy pótolja az elmaradását, ám ha az ennek így sem tesz eleget, akkor bírság kiszabása mellett a NAV törli a vállalat adószámát és kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását – írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Hollandiai fiatalok felgyújtottak egy tesztközpontot, tiltakozásul a kijárási tilalom ellen

Hollandiai fiatalok felgyújtottak egy tesztközpontot, tiltakozásul a kijárási tilalom ellen