szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy olaszországi ügylet miatt került bajba a CIG.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 millió forint bírságot szabott ki a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-re (CIG EMABIT) a kezesi biztosításokkal kapcsolatban feltárt jogsértések miatt, emellett a jegybank elutasította a biztosító helyreállítási tervét és április közepéig új terv benyújtására kötelezte a társaságot.

Az MNB pénteken, tőzsdezárás után kiadott tájékoztatása szerint a január 6-án benyújtott helyreállítási tervet azzal az indokkal utasították el, hogy az abban szereplő egyes lényeges adatok megalapozatlannak bizonyultak. Így a terv nem volt alkalmas annak érdemi alátámasztására, hogy a CIG EMABIT a jogszabály által előírt határidőben helyreállítsa a szavatolótőke-megfelelését. Szavatolótőke-helyzetének rendezéséig a biztosító nem köthet új biztosítási szerződéseket, a régieket nem hosszabbíthatja meg, és nem fizethet osztalékot.

A jegybank a szintén pénteken publikált másik határozatában egyebek mellett kötelezte a CIG EMABIT-ot, hogy az olaszországi piacon végzett tevékenységéhez kapcsolódóan alakítson ki és működtessen olyan, a jogszabályoknak megfelelően támogató kárrendezési folyamatot, amelyben a beérkező kárigényeket megfelelően kezelik, a biztosítási szerződésekben vállalt kötelezettségeket teljesítik. Az MNB jogsértéseket állapított meg a termékbevezetési folyamattal kapcsolatban is. Emellett a CIG EMABIT-nak át kell dolgoznia információs rendszerét és át kell alakítania belső kontrollrendszerét.

A bírság mértékét súlyosbította, hogy a CIG EMABIT irányítási, belső kontroll- és kockázatkezelési rendszernek alapvető hiányosságai voltak az olaszországi kezesi biztosításainál, a jogsértés huzamosabb ideig állt fenn, és mindez jelentősen késleltette a biztosító ügyfelei számára a szolgáltatások teljesítését. Enyhítő körülmény volt ugyanakkor, hogy a biztosító megkezdte az MNB által feltárt hiányosságok egy részének korrekcióját - közölte a jegybank.

A CIG olaszországi termékeinek forgalmazását 2019 októberében függesztették fel, miután kiderült: a biztosító több mint 300 millió euró erejéig rendelkezett viszontbiztosítási szerződéssel az Africa Re-vel, amelyről ez a társaság közölte, hogy hamisítvány.

A CIG EMABIT tulajdonosa a BÉT-en jegyzett CIG Pannónia Nyrt., a társaság legnagyobb részvényese 24,85 százalékos tulajdonrésszel Mészáros Lőrinc tőzsdei holdingja, az Opus Global, másik nagy részvényese a Bayer Józsefhez köthető Vinton Vagyonkezelő Kft.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!