szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Leginkább a változó kamatozású hitellel rendelkezőket érintheti majd érzékenyen a dolog. Frissítés: azóta kijött egy új állásfoglalás.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány negatív hatásának enyhítésére bevezetett hiteltörlesztési moratórium egyik részletszabályáról adott ki állásfoglalást a Magyar Nemzeti Bank. Arról, amely úgy rendelkezik, hogy 2021. január 1-jétől a korábban felvett hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet, a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan.

Ebből arra lehetett következtetni, hogy a moratórium elrendelése előtti összeg lesz a mérvadó a továbbiakban is. A Bankmonitor cikke szerint azonban a jegybanki állásfoglalásban az olvasható, hogy

a moratórium utáni törlesztő a hitel felvételét követő legmagasabb törlesztőt nem haladhatja meg. Ez pedig jelentős emelkedést jelent majd azoknál a kölcsönöknél ahol – az elmúlt időszak kamatcsökkenésének köszönhetően – korábban volt magasabb is a havi fizetnivaló.

A lap számításai szerint ez leginkább a változó kamatozású hitellel rendelkezőket érintené érzékenyen, akik között több százezren vannak még olyanok, akik a forintosított devizahitelüket törlesztik.

A hitelmoratórium ideje alatt – idén március 19-től egészen az év végéig – az adósoknak nem kell fizetniük a meglévő hiteleiket. A lehetőség vonatkozik a lakáshitelekre, a személyi kölcsönökre, a Babaváró támogatásra és a céges hitelekre is. A hitelmoratórium automatikusan életbe lép, ha az adós nem jelzi a bankjánál, hogy tovább fizetne.

Mindez azonban nem jelenti sem a tartozás, sem a kamat elengedését: a rendelkezés értelmében csak átmeneti fizetési könnyítést kapnak azok, akiknek a veszélyhelyzet alatt csökkent a bevételük. A szüneteltetés alatt felhalmozott kamatot utólag kell majd megfizetni, mégpedig a futamidő alatt egyenlő részletekben – figyelmeztetett a Bankmonitor.

Update:

Az MNB 2020.05.15-én pontosította is állásfoglalását. Az új értelmezés alapján a moratóriumot megelőző utolsó részletet, illetve a szüneteltetés időszaka alatt felmerülő legmagasabb havi fizetnivaló összegét nem haladhatja majd meg a moratóriumot követő törlesztő. Vagyis a kalkuláció során nem kell figyelembe venni a futamidő során korábban megfizetett törlesztők nagyságát.

De hogyan lehet értelmezni azt, hogy "a moratórium ideje alatt felmerülő törlesztőrészletek"? Hiszen az adósnak nincs fizetési kötelezettsége a szüneteltetés alatt. Jó megközelítés lehet az MNB szerint, ha a bank azt veszi alapul, hogy a moratórium igénylése nélkül miként alakult volna a havi törlesztő. Ezeket kiszámolja az év végéig, majd megnézi, hogy a moratóriumot megelőző utolsó esedékességhez képest emelkedett volna-e a havi fizetnivaló. Amennyiben lett volna annál magasabb törlesztőrészlet, akkor azt tekinti a szüneteltetést követő maximális részletnek, melyet nem haladhat meg a tényleges fizetési kötelezettség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bankmonitor Gazdaság

Később is kérhető a hitelmoratórium

Sokan kérdezik a Bankmonitor szakértőitől, hogy vajon később is kérhetik-e a fizetési moratóriumot? Hiszen valljuk be, a koronavírus-vészhelyzet miatti gazdasági problémáknak még csak az elején tartunk, így könnyen előfordulhat, hogy aki most biztosnak hiszi az állását, azt később mégis leépítik, fizetés nélküli szabadságra küldik, esetleg csökkentik a fizetését. Nem árt azonban óvatosnak lenni.