szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Húszmilliárd forinttal megemelik az MTVA támogatását, 11 milliárd jut nemzeti konzultációra.

A Költségvetési Bizottság a csütörtöki ülésén dönt a 2021-es költségvetéshez benyújtott utolsó körös javaslatokról, többek között arról, hogy jelentősen, 20 milliárd forinttal megemeljék a közszolgálati hozzájárulást, vagyis az állami média ennyivel több pénz kapjon, írja a Népszava.

Így jövőre az eddigi 77 milliárd forinttal szemben 97 milliárd forintos költségvetési támogatást kap a közmédia, ezt az összeget pedig még kiegészítik az évközi kormányzati támogatások és kereskedelmi bevételek, azaz jövőre összességében bőven százmilliárd forint feletti összegből gazdálkodhat. 

A módosításokat formailag bizottság kormánypárti többsége terjesztette be, ám a megszokott gyakorlat szerint ezek valójában a kormány saját javaslatai.

A kormány elképzelései szerint pár hetes tanfolyamon kiképzett biztonsági őrök fogják megoldani erőszakos helyzeteket az iskolákban, a lap arról ír, hogy erre a feladatra 2021-ben a rendőrség plusz 2,1 milliárd forintot kap.

Jövőre a tervezetnél 1,7 milliárd forinttal kevesebbet, alig 6,8 milliárdot költhet az innovációs tárca nemzetközi vadászati, természeti és lovas rendezvények támogatásra. A Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó szervezésről is döntött már a kormány, a jövő évi rendezvényre csak a 2021-es büdzséből 8 milliárd forintot terveznek elkölteni.

11 milliárd forint jut 2021-re kiemelt társadalmi kapcsolatokra. Az indoklásból kiderül, hogy ez a pénz a „kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos egyéb feladatok, kiemelt társadalmi csoportok életét érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos kommunikációs és konzultációs feladatok fedezetét biztosítja”. Tehát tulajdonképpen újabb milliárdokból fog nemzeti konzultációt indítani a kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!