Tetszett a cikk?

Az italt árusító vendéglátó üzletben kötelező terméktípusonként legalább két különböző gyártó termékeit kínálni.

Alig telt el egy nap azóta, hogy Kósa Lajos Fidesz-alelnök előállt az italgyártók vélt vagy valós visszaélései elleni javaslatával, a párttársa, Hende Csaba által vezetett országgyűlési törvényalkotási bizottság már meg is fogalmazta azt. A költségvetést megalapozó salátatörvénybe teszik bele, amelyről jövő pénteken szavaz a parlament.

A javaslat szerint sör és üdítőital értékesítésére „nem köthető olyan szerződés, amely alapján vendéglátó üzlet vagy szálláshely versenytilalmi kötelezettség vállalására köteles”. Kivétel az az eset, ha legalább egy önálló kisüzemi sörfőzde termékét árulják csapolva, és ennek mennyisége eléri az összes ott eladott sör 20%-át, vagy legalábbis olyan feltételeket teremtenek, hogy a kisüzem ezt az arányt „a kisüzemi sörfőzdének nem minősülő sörgyártó által gyártott sör kereskedelmi, reklámozási vagy egyéb forgalmazási feltételeinél összességében kedvezőbb feltételek biztosításával reálisan elérhesse”. Az italt árusító vendéglátó üzletben kötelező terméktípusonként legalább két különböző gyártó termékeit kínálni. Ez alól csak az kap felmentést, ha a kizárólagosság egy gyártó „kiemelt reklámcélú megjelenését célozza” – vagyis egy fesztiválon jó eséllyel továbbra is marad.

Az indoklás szerint a kizárólagos termékértékesítési szerződések visszaszorításának az a célja, hogy a kisebb piaci szereplők „nagyobb eséllyel gyakorolhassanak hatást a piacon”, továbbá hogy „a piaci szereplők ne csak egy gyártó termékeit árusítsák”, mert ez a fogyasztók érdeke. Ugyanakkor „a javaslatnak nem célja betiltani a nagy gyártók által megrendelőik számára biztosított kedvezményeket”.

A változtatás, ha elfogadják, bizonyára jól jön a kézműves főzdéknek, amelyek megsínylették a járványt, de talán szerepet játszik az is, hogy az ágazatban Fidesz-közeli vállalkozóknak is van szerepük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!