szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

60 napos türelmi idő után éjfél és reggel 6 óra között a legtöbb üzlet nem tarthat majd nyitva.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Szigorú, a lakosság érdekeit védő korlátozásokat fogadott el Budapest VII. kerületének önkormányzata – vette észre a Portfolio.hu. A csütörtökön megszavazott rendelet kimondja: néhány kivételt leszámítva az önkormányzat területén lévő üzletek éjfél és hajnali 6 óra között nem nyithatnak ki.

A rendelet a vendéglátóhelyként és a boltként működő üzletekre egyaránt vonatkozik. A kivételek:

  • a szállodákban működő üzletek;
  • azok az üzletek, amik este 10 és hajnali 6 között nem árulnak alkoholt;
  • azok a vendéglátóhelyek, amik a Király utca–Erzsébet körút–Rákóczi út–Károly körút által határolt területen belül vannak, külön engedélyt kérnek az önkormányzattól, és meg is kapják azt.

Az adott területen belül található vendéglátóhelyeknek a kérelem benyújtásához lényegében azokat a kritériumokat kell teljesíteniük, amelyeket a kerületet vezetése eddig is hangoztatott. Így például nem engedhetik a vendégeknek, hogy az utcán italozzanak, a mellékhelyiségre bárkit be kell engedjenek, és nem rakodhatnak éjjel. Mérniük kell továbbá a zajszintet és takarítani az utcát.

Miközben a bulinegyedként elhíresült Belső-Erzsébetváros évről évre egyre több turistát vonzott, a prosperáló üzletek egyre több kellemetlenséget okoztak a városrész még megmaradt lakóinak. A tavaly polgármesterré választott Niedermüller Péter választási ígéretei között szerepelt a kocsmák működésének és a rövid távú lakáskiadásnak a szabályozása is.

Nem elégedett a döntéssel a bulinegyed problémáival foglalkozó vállalkozókat tömörítő Night Mayor Budapest Egyesület szóvivője. Németh G. Dániel szerint nem időszerű az önkormányzat döntése, különösen, mert az a koronavírus előtti állapotokra reagál.

Niedermüller Péter polgármester a hvg.hu-nak azt mondta, a rendelet 60 napos türelmi idővel lép életbe. Az ötlet nem új: a veszélyhelyzet előtt konszenzus alakult ki róla, csak eddig nem lehetett kihirdetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!