szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ahogy feloldották a boltok nyitvatartási korlátozását, elkezdett visszatérni az élet a magyar kiskereskedelembe, de még csak lassan – ezt olvashatjuk ki a Központi Statisztikai Hivatal most közzétett, a májusi forgalomról szóló adataiból.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma 2,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, de ez az esés egyedül annak tudható be, hogy az üzemanyag-forgalom 13,8 százalékkal visszaesett.

Logikus: ha kevesebbet kell autózni, kevesebb benzin fogy, enni viszont ugyanúgy kell a járvány alatt, mint korábban.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,8 százalékkal nőtt a forgalom. Ezen belül az élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma 3,3 százalékkal nőtt, az étel-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,1 százalékkal csökkent.

Az is látszik a számokon, hogy a nem élelmiszer-kiskereskedelemben egyre több üzlet kinyitott. Ebben a szektorban összességében 0,7 százalékkal nőtt a forgalom. Ezen belül az iparcikkekből 13, bútorokból és műszaki cikkekből 5,3 százalékkal több fogyott. A könyveket és a számítástechnikai termékeket kevésbé vették, ott 10 százalékos volt a visszaesés, a gyógyszerekből 15 százalékkal kevesebbet vásároltak – valószínűleg még március–áprilisban jó előre bevásároltak sokat –, a ruhákból és cipőkből 40, használtcikkekből pedig 45 százalékkal kevesebbet vettek, hiszen ott a hónap nagy részében még zárva volt a legtöbb bolt.

A csomagküldő és online kiskereskedelem 59 százalékkal bővült. Ott évek óta minden hónapban kétszámjegyű növekedést mértek, vagyis nem csak a járvány volt a látványos bővülés oka, de ez az emelkedés nagyobb, mint a pandémia előtti.

2020 első öt hónapjában összesítve 1,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom 2019 január–májusához képest. Az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma 5,9 százalékkal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 1,5 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kereskedelem pedig 11,3 százalékkal visszaesett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az utolsó egyedek sejtjeiből támasztanának fel egy kihalt orrszarvú fajt

Az utolsó egyedek sejtjeiből támasztanának fel egy kihalt orrszarvú fajt

Karácsony is figyelmeztet: Három hónapja nem regisztráltak ennyi beteget

Karácsony is figyelmeztet: Három hónapja nem regisztráltak ennyi beteget

Vonatot akarhattak kisiklatni Győrnél, szemtanút keres a rendőrség

Vonatot akarhattak kisiklatni Győrnél, szemtanút keres a rendőrség