szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus-járvány miatt a vendéglátósok az elmúlt négy hónapban 230 milliárd forinttal kevesebb bevételt könyvelhettek el, mint tavaly.

Az online pénztárgépek adatai szerint a vendéglátásban júniusban is esett a bevétel, 26 százalékkal költöttek kevesebbet náluk a vendégek a tavalyi évhez képest – írja a Blokkk.com. A cikk szerint a külföldi vendégek hiányoznak a vendéglátó egységekből.

Tavaly egyébként összesen 1 466 milliárd forint volt a vendéglátás éves bevétele, a járványhónapokban eddig annak a 16 százaléka, 230 milliárd forint veszett el.

Hónapokra lebontva ez úgy nézett ki, hogy:

  • március 44,
  • áprilisban 84,
  • májusban 67, míg
  • júniusban 35 milliárd forinttal voltak alacsonyabbak a cégek bevételei.

Mindez máshogy megfogalmazva: a vendéglátós piac 25 százalékkal csökkent januártól májusig, úgy, hogy az év első két hónapjában még emelkedésről lehetett beszámolni.

A lap szerint a balatoni vendéglők még megúszhatják a nagy buktát, mivel kockázatos külföldre menni nyaralni (Orbán szerint több Balaton, kevesebb Adria), így a magyar vendégek pótolhatják a külföldi turistákat.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Egy jó augusztusi keddért már ölik egymást - így indul újra a hazai vendéglátás

Majdnem három hónap kényszerszünet után újranyitott Budapest talán legismertebb vendéglátóhelye, a New York kávéház. Egy ilyen bizonytalan helyzetben azonban éppen ez jelenti az igazi kockázatot – vallja Kőrössy Zoltán, a patinás kávéházon kívül több szállodát és rendezvényhelyszínt üzemeltető Eventrend alapító-tulajdonosa, akivel az ünnepélyes megnyitó után beszélgettünk. Szó esett arról, mire számítanak a nyáron, és kiderült, mitől tartanak leginkább a wellnesshotelekbe visszatérő vendégek.

Oroszország állítja, egy karnyújtásnyira vannak a koronavírus elleni védőoltástól

Oroszország állítja, egy karnyújtásnyira vannak a koronavírus elleni védőoltástól

Már Japánban is fizetni kell a műanyag zacskókért

Már Japánban is fizetni kell a műanyag zacskókért

Kigyulladt egy családi ház Törökszentmiklóson

Kigyulladt egy családi ház Törökszentmiklóson