szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A behurcolás a veszély most a miniszterelnök szerint.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Szinte az összes környező országban romlik a koronavírus-helyzet. Ezzel kezdte Orbán Viktor is a pénteki rádióinterjúját.

A kérdésre, hogy kell-e újabb korlátozásra számítani itthon, a kormányfő azt mondta: igen, kell. Csak még nem tudni, melyek lesznek ezek. „Amíg nincs vakcina, nem tudjuk eltenni láb alól az ellenséget” – mondta. A számok szerinte szomorúak,

a veszély a behurcolás szerinte.

Az operatív törzs péntek délig kapott határidőt arra, hogy kidolgozzák, mit lehet tenni a behurcolás elleni védekezésben. „Ma, holnap döntéseket tudunk tenni.” De szerinte Magyarország biztonságos, a behurcolás a veszély. Tudja azt is, hogy itt a nyár és a nyaralás, de a miniszterelnök azt javasolta, inkább belföldön pihenjünk.

Több Balaton, kevesebb Adria, és akkor a járvány is féken tartható – ez a jelszó Orbán szerint.

Erről beszélt már legutóbbi interjújában is, akkor úgy fogalmazott, a magyar olyan, egy évben egyszer látnia kell a tengert, különben börtönben érzi magát. Arról egyelőre nem beszélt Orbán, ő hol nyaral idén.

Az uniós költségvetésről Orbán azt mondta, meg tudnák vétózni a hitelfelvétellel egybekötött gazdaságélénkítő csomagot, de akkor a többi, 26 uniós tagállammal találnák szembe magukat. Az ő feltétele az – egyhangú döntés kell ugyanis –, hogy a pénzosztást és a gazdasági kérdéseket ne keverjék a politikával, vagyis ne kössék az EU-s pénzeket jogállami kritériumokhoz.

„Ha összemérem a német jogállamiságot a magyarral, lehet, mi kerülünk ki győztesen” – üzente Orbán Angela Merkel német kancellárnak, miután Merkel az Európai Parlamentben szerdán azt mondta, a magyar miniszterelnökkel is vitába szállna a jogállamiság kérdésében. „Nem tanácsolom a nagyoknak, hogy most ezzel próbálkozzanak.” Mármint a jogállami vitákkal, mert „akkor nem lesz költségvetés” – fenyegetőzött a magyar kormány vezetője.

Európa leszálló ágban van – állapította meg Orbán egy hétközi konferencián. Most – erre visszautalva – azt mondta, a kontinens válságban van (demográfiai, gazdasági, pénzügyi, közbiztonsági), de hanyatlásról nem beszél, hiszen pár évtizede a kommunisták is ugyanezt a kifejezést használták.

Majd arról beszélt, most Magyarországnak barátokat kell keresnie, ilyen a V4-ek, a szlovénok és a szerbek, valamint a horvátok. „A mi világunk a németek és az oroszok világa között van, a kérdés az, hogy ezt a világot ki fogja megszervezni” – ez a térség vastörvénye, vagyis az, hogy ezt a térséget nekünk magunknak kellene megszervezni.

Nő Magyarországon a foglalkoztatottak száma a műsorvezető szerint, vagyis beváltak a kormány gazdaságélénkítő intézkedései. Orbán tovább ment:

áttörés van, ez a jó hírem.

A vírus előtt 4,5 millióan dolgoztak, a mélyponton ez a szám 4 millió 370 ezer volt, de a trend megfordult, elkezdett nőni a munkából élők száma. „Ez nem egy tiszavirág életű fellendülés” – mondta, szerinte magához tér a gazdaság, ismét „mindenkinek lesz munkája”.

A válság késleltetett hatása azonban csak öt-hat hónap után jelentkezik, a Varga Mihály vezette gazdasági törzs most erre készül fel. „A mi szakmánkban a tapasztalat a legfontosabb” – mondta, de azért az is fontos, hogy az ember kedves legyen és „tudjon itt válaszolni ezekre a kérdésekre” – tette hozzá. Szerinte több hasznot merít a tapasztalataiból, mint a gazdasági elemzésekből.

A Kaleta-ügyről is kérdezték a véleményét a beszélgetés végén.

Az enyhe ítélet annak a bizonyítéka, hogy sem az ügyészség, sem a bíróság nem áll a kormány befolyása alatt. Mert ha alatta állna, ötször ilyen súlyos büntetés születik – mondta.

Igyekszik nyugodtan beszélni erről az ügyről, de nem tudja, egyáltalán nyugodtan kell-e maradni az ilyen helyzetekben.

Itt semmilyen büntetés nem tűnik súlyosnak – mondta.

Nem akar beletörődni az ügybe, nincs is annak vége. „Hozzuk meg azokat a törvényeket”, amik megnyugtató választ tud adni a szülőknek. Fel is állt egy munkacsoport, az őszi parlamenti ülésszak legfontosabb feladata lesz a szigorúbb gyermekvédelmi törvény elfogadása.

A gyerekeinket meg kell védeni – zárta a műsort.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"A Huawei titkos fegyvere" lehet ez az új chip

"A Huawei titkos fegyvere" lehet ez az új chip

Több tucat sérültje van a hétfő esti bejrúti tüntetéseknek

Több tucat sérültje van a hétfő esti bejrúti tüntetéseknek

Lövések dördültek a Fehér Háznál, Trumpot kivitték a sajtótájékoztatóról

Lövések dördültek a Fehér Háznál, Trumpot kivitték a sajtótájékoztatóról