szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az innovációs minisztériumban alapos szakmai segédletet állítottak össze a vállalkozások számára arról, hogyan érdemes működni a járványban mind üzleti, mind egészségvédelmi szempontból.

Minden vállalkozásnak saját pandémiás terv készítését javasolja az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) készült járványkisokos, a Vállalati Fehér Könyv – Gyakorlati útmutató a vállalati pandémiás terv elkészítéséhez és végrehajtásához. Az útmutatót az ITM Járványmatematikai modellező és epidemiológiai projektje készítette, vagyis szakemberek, nem pedig politikusok vagy bürokraták. A dokumentum itt elérhető, olvasható, letölthető.

Az elkészült pandémiás terv kockázatcsökkentéssel és megelőzéssel kapcsolatos intézkedéseihez a könyv egy ellenőrzőlistát is ajánl, amelyben olyanok szerepelnek, mint a személyi higiéné megerősítése, a nem orvosi maszkhasználat előírása, vagy a munkaidő rugalmas alakítása a tömegközlekedési csúcs elkerülése érdekében.

A járvány kontroll alatt tartható

A könyv bevezetője szerint „A gazdálkodó szervezetek alapvető üzleti érdeke a termelés, szolgáltatás folyamatos biztosítása a Covid-19 világjárvány idején is. Ezen felül az egész ország érdeke a nemzetgazdaság és a társadalom működéséhez szükséges alapvető hazai termelő kapacitás és szolgáltatásrendszer fenntartása, a kritikus infrastruktúra működésének biztosítása. Összehangolt tervezéssel,

az egyéni és közösségi megelőző intézkedések időben történő meghozatalával, az intézkedések megfelelő kombinációjával, azok fegyelmezett végrehajtásával, a munkavállalók és a társadalom további csoportjainak megfelelő együttműködésével a Covid-19 járvány Magyarországon kontroll alatt tartható.

[…] A folyamatos és biztonságos működés elemi érdeke minden kis-, közép- és nagyvállalatnak, amelyhez jelen útmutató hasznos segítséget kíván nyújtani.”

Koronavírus: 301 új fertőzött, egy halott

Száz beteg van kórházban, és heten lélegeztetőgépen.

A második fázisban vagyunk

A könyv szerint a Covid-19 világjárvány (pandémia) 4 fázisra osztható, jelenleg a második fázisban vagyunk, amikor a járvány már elterjedt, az elsődleges prioritás a terjedés lassítása, kontroll alatt tartása. A harmadik fázis akkor indul majd, ha elkezdődik a járvány leküzdése, de ehhez hatásos vakcinára van szükség.

A második fázisban a kiemelt célok:

  • A szigorú központi fizikai távolságtartási intézkedések összehangolt és óvatos feloldása;
  • Iskolák és vállalatok újranyitása;
  • Fertőzési láncok megszakítása komplex, főleg egyéni szintű intézkedésekkel (távolságtartás, maszkhasználat, személyi higiéné, elkülönítés és karantén stb.);
  • Csoportos megbetegedések (betegség-klaszterek) létrejöttének megelőzése;
  • Az „új normális” viselkedésformák elfogadtatása;
  • Covid-19 esetek gyors azonosítása, elkülönítése, kontaktuskutatás;
  • A SARS-CoV-2 terjedésének kontroll alatt tartása, kisebb járványok felszámolása az I. fázisba történő visszalépés elkerülése érdekében;
  • A súlyos lefolyású, illetve lélegeztetésre szoruló betegek biztonságos egészségügyi ellátása.

Közben Szijjártó kategorikusan elutasította a home office-t

Érdemes megjegyezni, hogy ugyan a kormányban készült egy valóban színvonalas szakmai segédlet, annak számos ajánlását éppen a kormányban nem tartják be. Kezdve például a maszkhasználattal – a miniszterelnök vagy éppen az egészségügyért felelős miniszter nyilvános szerepléseiken enyhén szólva nem járnak elöl jó példával. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig saját bevallása szerint kirúgást helyezett kilátásba azoknak a dolgozóknak, akik home office-ra törekedtek volna – miközben az otthoni munkavégzés kimondottan ajánlott eszköze a járvány elleni védekezésnek az olyan munkakörökben, ahol lehetséges.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyot változik a MÁV internetes rendszere, teljesen átalakul az Elvira

Nagyot változik a MÁV internetes rendszere, teljesen átalakul az Elvira

Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe

Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe

Az aranyér nem tud csak úgy elmúlni – grafikákkal mutatjuk be a fázisokat!

Az aranyér nem tud csak úgy elmúlni – grafikákkal mutatjuk be a fázisokat!