szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus-járvány súlyosan érintette az ágazatot, a taxisszövetség szerint már csak 4500 taxi járja a fővárost.

Az idei évben szeptemberig összesen 1100 személytaxi-szolgáltatási engedélyt adtak vissza Budapesten – írja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) statisztikájára hivatkozva a Világgazdaság. Januárban még 7 ezer ilyen jogosultságot tartottak nyilván, ez esett vissza 5900-ra.

A BKK azt is elmondta a lapnak, hogy a ténylegesen dolgozó taxisok száma ennél alacsonyabb lehet.

Az Országos Taxis Szövetség 4500 körülire becsüli a fővárosi dolgozó taxisokat.

A koronavírus-járvány miatt került nehéz helyzetbe az ágazat, a tavaszi korlátozások idején a taxisok 80-90 százalékos forgalom-visszaesést tapasztaltak a tavalyi eredményekhez képest, ez nyáron 40 százalékos mínuszra korrigált. A lap szerint a piacra a szeptembertől elrendelt határzár is negatívan hatott, ráadásul addigra a kormányzat által elérhetővé tett adó- és járulékmentesség is kifutott.

A fővárosi közgyűlés is foglalkozik a taxisok problémájával, a szerdai ülésre beterjesztett javaslat szerint csökkenhet a taxiállomás-használati hozzájárulás, vagyis a drosztdíj. Az előterjesztés 70 százalékos mérséklést irányoz elő, viszont csak 2021-től alkalmaznák.

A benzines és dízeles járműveknél a drosztdíj évi nettó 65 ezer, a hibrid és a CNG-meghajtásúaknál 52 ezer, a tisztán elektromosaknál pedig mindössze 3200 forint. Az első kategóriát alapul véve Budapest mintegy nettó 30-40 ezer forint engedményt adna jövőre.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kazahsztán rárepült Boratra

Kazahsztán rárepült Boratra

Európa-szerte mindenhol romlik a járványhelyzet, de hogy állnak a svédek?

Európa-szerte mindenhol romlik a járványhelyzet, de hogy állnak a svédek?

Őrizetbe vették az anyját és nevelőapját halálra késelő budapesti férfit

Őrizetbe vették az anyját és nevelőapját halálra késelő budapesti férfit