szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hét év után differenciáltan vetné ki a közműadót a kormány, ezzel a nagyvárosi vízművek a korábbi sokszorosát, míg a falvakat is kiszolgálók akár annak töredékét fizethetnék.

Hét évvel ezelőtti bevezetésével a közműadó teljesen differenciálatlanul, egyszerűen a vezeték hosszát figyelembe véve vetette ki az adót a szolgáltatókra. Egy most benyújtott törvénymódosítás szerint a kistelepüléseket kiszolgáló közműcégeknek az eddigi adó harmadát kell fizetniük, a nagyvárosokban működőknél az adó a sokszorosára is nőhet.

Az ingatlanok közműcsatlakozásának egyszerűsítése okán, október végén nyújtott be javaslatot Palkovics László, az ITM minisztere, ez lényegében számos ponton valóban egyszerűbbé teszi a villany, a gáz és a vizes csatlakozásokat. Kedden ehhez a törvényhez nyújtott be további módosítási javaslatot a parlament gazdasági bizottsága. Ez a módosítás tér ki a vízművezetékekre kivetett adó differenciálására: kilométerenként 6500 köbméterig az eddigi adót 0,35 szorzóval kellene számolni, ha ezen a szakaszon 9000 köbméter folyik át, akkor maradna a korábbi adómérték. Ettől a mennyiségtől lépcsőzetesen emelkedne, végül 10 ezret meghaladóan már kétszeres, 13 ezernél több köbméter esetén pedig már 4 és félszeres adót kell megfizetniük a szolgáltatóknak a módosítás elfogadása esetén.

©

Az öt állami tulajdonú regionális vízműnek talán nem oszt, nem szoroz a változás, hiszen a befizetett adót az állam az egyik zsebéből átteszi a másikba. Ezeket egyébként éppen egy most benyújtott törvényjavaslat szerint a Nemzeti Vízművek Zrt. alá terelnék, az újabb állami gigacéget a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter felügyelné. Szakmai körökből úgy tudjuk, hogy az állami társaság menekülő utat jelenhet az adott esetben a már gyenge lábakon álló vízműcégeknek, akik adott esetben akár be is léphetnének Nemzet Vízművekbe.

A többi vízműcéget ugyanis többnyire az önkormányzatok tulajdonolják, a járvány miatt több elvonás miatt kivéreztetett önkormányzatoknak ez a pluszteher komoly megterhelést jelenthetne. A Fővárosi Vízművek a hvg.hu-nak elárulta, hogy nagyot bukna a módosítással, náluk ugyanis

a 729 millió forint helyett 3,2 milliárd forintra nőne a fizetendő adó.

A közműcég 37 milliárd forint árbevétel mellett egyébként félmilliárd forint adózott eredményt ért el tavaly.

©

De nemcsak Budapesten okozna gondokat az adó differenciálása, hiszen a szeged.hu arról számolt be, hogy a félig önkormányzati tulajdonban lévő Szegedi Vízmű Zrt. félmilliárd forintos nyeresége egy az egyben elúszna. A lapnak Istókovics Zoltán, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság 695 kilométernyi ivóvíz-vezetéket és 572 kilométernyi szennyvízcsatornát üzemeltet, ezek után 125 forintot adózik méterenként. Az idén 158 millió forint adót fizettek, ami 554 millió forinttal lesz több, ha a parlament elfogadja a törvénymódosítást. Mivel a Szegedi Vízmű Zrt. nyeresége 525 millió forint volt tavaly, a cég egy tollvonással veszteséges lehet jövőre. A lap számításai szerint szegedi önkormányzatnak, mint tulajdonosnak ez 280 millió forint elvonást jelenthet.

A tönk szélén álló Alföldvíznek akár jól is jöhetne

A 133 alföldi településen szolgáltató Alföldvíz Zrt már évek óta veszteséges, tavaly nyáron már a fizetésképtelenség is felmerült. Ezt ugyan akkor visszautasította a társaság, de azt nem, hogy a béremelések a veszteségek miatt szóba sem jöhetnek, holott a cégnél nagy a fluktuáció. 2018-ban már félmilliárd forint veszteséget könyvelhetett el az Alföldvíz Zrt, amit a közműadónak és a rezsicsökkentésnek tudtak be túlnyomórészt. A nagy területen szolgáltató társaságnak nem ritka esetben 80-100 kilométerre kell „elvinnie” az ivóvizet, gyakran néhány száz lakosú falvakban csatlakoznak rá a hálózatukra, ami eddig nemcsak a fajlagos költségeket növelte, hanem az adó mértékét is.

A cégnek így mindenképpen egyfajta mentőövet jelenthetne az új adórendszer, az egy másik kérdés, hogy a későn dobott mentőövvel kievickélhetnének-e a bajból. Az idén még a beszámolójukat sem fogadta el a tulajdonosi közösség, mivel a tagönkormányzatok nem voltak hajlandók, vagy képesek több tízmillió forintot betolni a cég kasszájába, hogy az tovább tudjon működni. Megkérdeztük a társaságot, hogy mennyivel róna a módosítás elfogadása kisebb terhet a cégre, illetve azt is, hogy vajon az adózás új rendszerével elkerülhetnék-e a csődöt, de egyelőre nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Szakmai körökből úgy tudjuk, a vízműtársaságok egy része biztosan jól járna az új adózási konstrukcióval, de félő, hogy azok a vállalatok, amelyek eddig legalább minimális nyereséget elértek, és a fejlesztésekbe fektettek, majd elhagyják ezeket és az új, nagyobb bevétellel inkább "elvegetálnak" a többihez hasonlóan.

Képünk illusztráció
©

A szakmai szövetség szerint összeomolhat a szolgáltatás

Az ügyben a Magyar Víziközmű Szövetség levelet írt a döntéshozóknak, amit a szeged.hu szerzett meg. Ebben a szakmai szövetség arra figyelmezteti a módosítót benyújtó képviselőket, hogy a szektor már a 24. órában van, amúgy is az ellehetetlenülés szélén állnak, ezért a sarcolás helyett, ami a szolgáltatás összeomlásához vezetne, azt javasolják, hogy mentesítsék a szolgáltatókat az adó megfizetése alól:

„Jelen helyzetben csak az adhat megoldást, ha a teljes víziközmű ágazat mentesül a közműadó megfizetése alól, akár oly módon, hogy a befizetendő adót – ellenőrzött módon – kizárólag működtetési költségekre visszaforgathatják a szolgáltatók, és béremelésre, karbantartásra, felújításokra, pótlásokra fordítják” - írták.

A hvg.hu is megkereste a szakmai szövetséget, de elhárították az érdeklődést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ütközés, baleset után Verstappen nyerte a Forma-1 futamát

Ütközés, baleset után Verstappen nyerte a Forma-1 futamát

Egyházi fenntartásba kerülhet a szántódpusztai majorság

Egyházi fenntartásba kerülhet a szántódpusztai majorság

Fülöp herceg temetése képekben

Fülöp herceg temetése képekben