szerző:
Bank360.hu
Tetszett a cikk?

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön 10 millió forint értékű hitelfelvételt biztosít a gazdasági károk miatt legnagyobb veszteséget elszenvedő vállalkozásoknak. A program első körében a turizmust, vendéglátást és szabadidős tevékenységeket szolgáltató vállalkozásoknak lett elérhető, március 16-tól viszont számos kiskereskedelmi, kölcsönzési és javítási ágazatban működő vállalkozás is igénybe veheti a kedvezményes kölcsönt. Hiába széles viszont az ágazatok listája, néhány tevékenységi kör így is kimaradt a programból.

A program keretein belül a koronavírus-járvány miatt legnagyobb veszteséget szenvedő cégek igényelhetnek legfeljebb 10 millió forintos kölcsönt az MFB Pontokon, melynek visszafizetését ráadásul három évig nem kell megkezdeni.

A hiteltípus már március 8. óta elérhető a turizmus, vendéglátás és szabadidős tevékenységek területein aktív cégeknek. A Magyar Fejlesztési Bank a március elején meghirdetett lezárások miatt már egy szélesebb kör számára is elérhetővé tette a Kamatmentes Újraindítási Kölcsönt március 16-tól. Így már 55 főtevékenység esetében van lehetőség a kedvezményes kölcsön felvételére.

A lezárások vesztesei vehetik igénybe

A kedvező hitelajánlat akár 10 millió forintos hitellel segítheti ki a bajba jutott vállalkozásokat és egyéni vállalkozókat. A hitelt felvehető vállalkozások között találjuk a szálláshelyet biztosítókat, a kempingektől a szállodákig, illetve a vendéglátó helyiségeket is, legyenek azok kocsmák vagy éttermek. Bekerültek a kedvezményezett körbe a kulturális, szórakoztató és sport szolgáltatást nyújtó egységek, így a múzeumok, testedzési szolgáltatások, a mozik és masszázsszalonok is.

A március elején elrendelt szigorú lezárásokra reagálva a program a kereskedelem, illetve a kölcsönzési és javítási szolgáltatásokat kínáló üzletek számára is megnyílt. Így például a cipőboltok, bútoráruházak, kulcsmásolók mellett a fodrászok és az egyéb szépségápolásban működő vállalkozások is felvehetik már az Újraindítási Kölcsönt. Vannak azonban olyan vállalkozások is, akiket bár sújt a lezárás gazdasági terhe, mégis mindeddig kimaradtak a programból.

Ezek a kereskedők nem vehetik fel a hitelt

A kedvezményes vállalkozói hitelt azok az üzletek vehetik fel, amelyek nem tarthatnak nyitva a lezárások miatt. Így nem meglepetés, hogy az élelmiszer, gyógyszer, drogéria vagy benzinkutak nem részesülnek a hitelből, hiszen ezek az üzletek változatlanul nyitva tarthatnak. Ugyanakkor vannak olyan kereskedelmi egységek, amik nem is tarthatnak nyitva, de a hitel segítségét sem vehetik igénybe. Például a piacon eladók közül senki sem jogosult a kölcsön felvételére, nyitva viszont csak az élelmiszert és italt, gyógyszert, illatszert, virágot és tisztálkodási szert árusítók lehetnek. Így azok a piaci árusok, akik ruhát, cipőt, játékot, vagy szőnyeget, egyéb kézműves terméket árulnak, nem nyithatnak ki, de a hitelt sem vehetik fel.

Turisztikai szolgáltatók közül sem veheti fel mindenki

A turisztikai szolgáltatásokat és a vendéglátást már hónapok óta érinti a lezárás. Bár a program második köre már a korábban kihagyott jegyértékesítők és idegenvezetők számára is elérhetővé tette a hitelt, mégis, a több hónapos várakozás után még mindig vannak kimaradók. A turizmust segítő közúti közlekedés, turistabuszok üzemeltetői bekerültek a programba, a vízi szállítással foglalkozók viszont kimaradtak, így a kirándulóhajók és városnéző hajók üzemeltetői sem vehetik fel a kedvező hitelt. A taxisok szintén nem részesülhetnek a kölcsönben.

Az Egyéb vendéglátás esetében csak az iskolai menzák és büfék üzemeltetői vehetik fel a hitelt, más nem. Ugyan ebbe a kategóriába tartoznak a még most is nyitva tartható üzemi étkezdék, de számos olyan étteremnek, kávézónak is ez a főtevékenysége, akiknek már 4 hónapja zárva kell tartaniuk – a kiszállítás kivételével. Ők továbbra sem jogosultak felvenni a kölcsönt.

Akiket nem érintenek lezárások, azok nem kapnak hitelt?

A turisztikai szektor egyébként sem önmagában létezik, sok beszállítója van olyan különböző szakmákból, mint a takarítási-tisztítási szolgáltatások, turisztikai termékek készítése.

“Ezeknek a szektoroknak a működését bár hivatalosan nem akadályozzák a lezárások, a gyakorlatban mégis nagy bevételkiesést kénytelenek elkönyvelni a legfőbb megrendelőik kényszerszünete vagy forgalomcsökkenése miatt. Kedvezményes hitel oda jut, ahol a legnagyobb szükség van rá, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne más vállalkozásoknak is szüksége a támogatott gyorskölcsönre” – közölte Varga Zsombor.

Mivel a járvány így vagy úgy, de szinte az egész gazdaságot rosszul érintette, az Újraindítási Kölcsönből kimaradók listája természetesen még sokáig folytatható lenne.

Ezeknek kell megfelelni jogosultság esetén

Emlékeztetőül: a tevékenységi korlátokon túl – egyebek mellett –, nem igényelhetik a kamatmentes gyorskölcsönt azok a vállalkozások sem, amelyek nem rendelkeznek teljes, lezárt üzleti évvel 2019-re vonatkozóan vagy a 2019-es üzemi eredményük negatív volt.

Szintén nem vehetik fel a hitelt azok a vállalkozások, melyek 2020. március 16. után legalább 50 százalék mértékű tulajdonosváltáson estek át, kivéve, ha a meglévő tulajdonosi körön belül történt tulajdonosváltás vagy öröklés miatt történt tulajdonszerzés.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!