Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2020-ban összesen 12,5 milliárd forint értékben kötött tervezési keretmegállapodásokat a paksi bővítés kiegészítő beruházásaiért felelős állami cég, az egyikben a Mészáros gyerekek tervezőcége is benne van.

2021 első negyedévében hét darab szerződést kötött összesen 502 millió forint értékben a Paks II. projekt kerítésen kívüli elemeiért felelős állami cég annak a 6,8 milliárd forintos tervezési keretmegállapodásnak a terhére, amit 2020. október elején írtak alá – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. Mivel a szerződéseket a keretmegállapodáson belül kötötték, új versenyeztetés nem volt. A keretmegállapodásba az alábbi cégek kerültek be anno:

  • Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt.,
  • Fejér Tervező és Mérnökiroda Korlátolt Felelősségű Társaság,
  • Győrber Mérnöki és Szolgáltató Kft.

Ezek közül a Fejér Tervező és Mérnökiroda a Fejér-B.Á.L. Zrt. leánya, ami Mészáros Lőrinc három gyerekének cége.

A paksi bővítés kerítésen kívüli beruházásait (egyebek mellett az építkezésen majd részt vevő több ezer munkás elszállásolásához szükséges konténerváros felépítése és működtetése) egyébként a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Kft. intézi. Az első negyedévben az alábbi konkrét feladatokra szerződtek ebben a keretmegállapodásban:

  • 4000 fő elhelyezését biztosító moduláris szállásépületek – előkészítő szakasz tervezési feladatainak elvégzése.
  • Paksi Ipari Parkban építendő 2. számú ipari út északi és déli szakaszának építéséhez szükséges – előkészítő szakasz tervezési feladatainak elvégzése.
  • Magyar Közút Nonprofit Zrt. Paksi Mérnökség új telephelyének tervezési feladatainak elvégzése.
  • Közmű-genplan készítése.
  • Masterplan készítése.
  • Geodéziai felmérés készítése.
  • Villamosenergia-igény felmérése Paks város területén.

A PIP 2020 során nem egy, hanem három tervezési, tervellenőrzési keretmegállapodást kötött. A fenti 6,8 milliárdoson kívül van még egy nagy, 5,3 milliárdos mérnöki feladatokra a Főber Zrt.-vel és a Special Consult Kft.-vel. Ebben 2021 első negyedévében összesen 231 millió forint értékben kötöttek hét darab szerződést.

A két nagy keretmegállapodás mellett van egy kicsi, 561 milliós tervellenőrzési az Aqua Duplex Kft.-vel és az Aquincum Építész Stúdióval. Ebben az első negyedévben egy szerződést kötöttek 665 ezer forint értékben.

Indulnak a környező projektek, zajlik az engedélyezés

A PIP 2020 tavaszán látott neki tető alá hozni a keretmegállapodásokat a beruházásokhoz. A konténervároson kívül a PIP egyebek mellett irodaházat és logisztikai csarnokot is épít. A tervek szerint a munkásokat a Duna paksi oldalán külön e célra épített konténerparkban fogják elhelyezni, a kalocsai oldalon pedig egy felújított, jelenleg használaton kívüli laktanyában – mindkét létesítményt felszerelik üzletekkel, kikapcsolódási, sportolási lehetőségekkel.

Paks és Kalocsa között új Duna-hidat húznak föl, de ez várhatóan nem fog elkészülni az erőműberuházás kezdetéig, ezért első körben a konténervárosban kezdik majd elszállásolni a munkásokat.

Az Országgyűlés lehatárolta a három megye 99 településéből álló Közép-Duna Menti Kiemelt Térséget (középpontjában Pakssal) és nevesítve beemelte az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepcióba.

Ami magát az erőműberuházást illeti, 2014-ben a kormány azt ígérte, hogy a két új blokk közül az első 2023-ban már termelni fog, de a mostani ütemezés szerint itt még nem tartunk. A beruházás 2014 után az Európai Bizottság vizsgálatai miatt csúszott, majd miután 2016-ban megkapta a projekt a brüsszeli engedélyt, a főkivitelező Roszatomra kellett évekig várni, hogy beadja a terveit.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) végül 2020 közepén kapta meg az új erőmű 283 ezer oldalas engedélykérelmi dokumentációját. A hivatalnak 15 hónapja van elbírálni a kérelmet. 2021 elején az OAH megerősítette a 444-nek, hogy létszámhiánnyal küzdenek, a feladatellátást csak belső átcsoportosítással tudják megoldani. A nehézségek oka, hogy a kormány létszámstopot rendelt el a szervezetnél, csak a kilépő és nyugdíjba vonuló kollégákat pótolhatják. Az OAH szerint „nem zárható ki”, hogy a létszámhiány csúszást okozzon a Paks II. terveinek elbírálásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!