szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár a repülőtér utasforgalma még mindig rendkívül alacsony, a teherforgalom rekordokat dönt.

Újranyílhat a Budapest Airport 1-es terminálja, a 3-as építése pedig 2025-ben kezdődhet – írja repülőtéri értesítőjében a Budapest Airport. Az új utascsarnok megépítéséig egy móló hozzáépítésével működhet majd az 1. Terminál.

A tervezett parkolóház is más helyszínen épül meg – áll a közleményben. A parkolóházat korábban a Közlekedő Tömeg Egyesület kritizálta, amiért ellehetetlenítette volna a repülőtér vasúti kiszolgálását. Most a Budapest Airport azt írja, egy komplex tömegközlekedési csomópontot terveznek a parkolóház helyére, amely a leendő vasútállomással is össze lesz kötve.

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Hatszintes parkolóház épül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. terminálja előtt 2500 parkolóhellyel, közvetlen összeköttetéssel mindkét terminálhoz - közölte az építtető Budapest Airport.

Emellett arról is beszámoltak, hogy míg a reptér utasforgalma még mindig rendkívül alacsony, addig a teherforgalom rekordokat dönt. A Budapest Airport közel 65 ezer utast kezelt áprilisban, 95,2 százalékos csökkenést regisztrálva a koronavírus járvány előtti, 2019-es év azonos időszakához képest. Tavaly ilyenkor még rosszabb volt a helyzet, akkor volt, hogy egy nap mindössze 275 utas fordult meg a reptéren.

A teherforgalomnál már jobb a helyzet. Az idei első negyedében rekordot ért el ezen a téren a reptér, a 2021-es cargo forgalom pedig akár az évi 150 ezer tonnát is elérheti.

Magyar kormányzati nyomást sérelmez a Budapest Airport tulajdonosa

A főrészvényes azt kifogásolja, hogy noha egy éve elutasították a hatalom ajánlatát, azóta is azt érzékelik, hogy érdekeltségük eladását kívánják tőlük. A vevők pedig Fidesz-közeli cégek, illetve magánszemélyek lennének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!