szerző:
hvg.hu

A kormányhivatal nem indokolta a döntést, az Index szerint a reptéri vasútnak lenne útban az épület.

Hétfői döntésével visszavonta a hatszintes ferihegyi parkolóház engedélyét Budapest Főváros Kormányhivatala – írja az Index. Az építési engedély visszavonását nem indokolta a kormányhivatal, de a lap szerint elképzelhető, hogy a későbbre tervezett reptéri vasútnak lenne útban a betonmonstrum.

A munka már elkezdődött, sőt a földmunkákat és a korábbi szintbeni parkoló elbontását már korábban elindította a reptér.

A Közlekedő Tömeg Egyesület nemrég éppen azért kritizálta a parkolóház megépítését, mert elfoglalta volna a majdani vasútállomás helyét. Mint mondták: a parkolóház megépítésével jelentősen megdrágul, vagy akár lehetetlenné is válik a jövőbeli repülőtéri vasútvonal állomásának ideális, a terminálhoz közeli elhelyezése.

Az egyesület szerint az elmúlt évtizedekben a repülőtér vasúti kiszolgálására készült koncepciók közül a legelőnyösebbnek az mutatkozik, amelynek értelmében Pestszentlőrinc és Monor állomás között új nyomvonal épülne, ami így a  Budapest–Cegléd vonalon az országos vasúthálózat részévé válna. Ezzel a megoldással nemcsak Budapest, hanem az ország nagy része is gyors és kényelmes kapcsolatba kerülne a repülőtérrel. Fontos volna viszont, hogy az állomás a terminál épületéhez a legözelebb kapjon helyet. Ehhez föld alatti létesítmény építése volna szükséges, amit csak a felszínről lehet gazdaságosan kivitelezni. A szervezet szerint ennek lehetősége veszik el, ha a jelenleg felszíni parkolóként használt területet beépítik.

A hatszintes parkolóház megépítését a repülőtér korábban azzal indokolta, hogy a rekordmértékű utasforgalom-növekedésnek köszönhetően a parkolási igények is dinamikusan nőnek. A 40 millió euróba, azaz 13 milliárd forintba kerülő épület 2500 parkolóhelyet biztosított volna a repülőtérre érkező autósoknak. Átadását 2020 második negyedévére ígérték.

Kedd délután a repülőtér üzemeltetője, a Budapest Airport közölte az MTI érdeklődésére, hogy a társaság a Fővárosi Kormányhivatal döntésének megfelelően felfüggesztette a 2. terminál melletti parkolóház építését. „A Budapest Airport a beruházáshoz minden előírást maradéktalanul betartva szerzett jogerős építési engedélyt 2018 márciusában, amelyet a kormányhivatal most az eljárás folyamatában felmerült hatósági hiba (egy hiányzó szakhatósági jóváhagyás) miatt felfüggesztett. Az eljárási hiba orvoslásában a BA minden támogatást megad az illetékes hivataloknak.”

Jelezték: bíznak abban, hogy az eljárási hiba kiküszöbölése után folytatódhat az utasok érdekeit szolgáló parkolóház építése, amelyet a tervek szerint 2020. második negyedévében vehet birtokba az utazóközönség.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Támogatja az EU a MÁV-Start 11 darab emeletes vonatát

Támogatja az EU a MÁV-Start 11 darab emeletes vonatát

Rákötötték a diákokat a virtuális valóságra, és olyan dolog történt, amire nem számítottak

Rákötötték a diákokat a virtuális valóságra, és olyan dolog történt, amire nem számítottak

Kétségbeejtőek a KATA-s vállalkozók nyugdíjkilátásai

Kétségbeejtőek a KATA-s vállalkozók nyugdíjkilátásai

Budapesti járatokat is törölt a Lufthansa

Budapesti járatokat is törölt a Lufthansa

A "brazil Trump" megkönnyítette a fegyvervásárlást

A "brazil Trump" megkönnyítette a fegyvervásárlást

Gyarmathy Éva: Ez az, fiúk, először a lámpát!

Gyarmathy Éva: Ez az, fiúk, először a lámpát!