Jean Sebergre a legtöbb mozirajongó így emlékszik: az a gyönyörű nő, aki a Kifulladásig című filmben Belmondo partnere volt. Seberg valóban Jean-Luc Godard filmjével írta be magát a filmtörténetbe. A negyven évesen meghalt színésznőről, a Fekete Párducok amerikai polgárjogi mozgalom támogatójáról újjáéledt a vita: halála öngyilkosság vagy politikai gyilkosság volt-e?

A londoni Uncut című, popkultúrával foglalkozó lap decemberi száma idézi fel Jean Seberg életét és eleveníti fel ügyét az FBI-jal. Az 1957-ben, a Szent Johanna (rendezte: Otto Preminger) címszerepében debütált színésznőt nem szerette a kritika - egészen 1960-ig, amikor eljátszotta Godard Kifulladásig (A Bout de Souffle) című filmjének női főszerepét. Ezzel nemcsak sztár, de ikon is lett, a francia újhullám emblematikus nőalakja. A kritikai és szakmai siker sem maradt el, innentől kezdve évi egy-két nagyobb szerepet eljátszott. A Szent Johanna-figura azonban kísértetiesen tért vissza életében.
A hatvanas évek végének radikális mozgalmaival szimpatizáló Jean Seberg szóval és később tettel, anyagi segítséggel támogatta a Fekete Párducok (Black Panther) nevű amerikai fekete polgárjogi mozgalmat. A mozgalom fokozatos radikalizálódása miatt első számú közellenség lett a J. Edgar Hoover vezette FBI szemében. Akárcsak John Lennonnak, Vanessa Redgrave-nek, vagy Jane Fondának, akik kifejezték támogatásukat a Hoovernek nem tetsző ügyek és mozgalmak mellett, Sebergnek is meggyűlt a baja a Szövetségi Nyomozóhivatallal. Nemkívánatos személyek lettek, Lennon például nem kapta meg évekig a beutazási engedélyt az Államokba, mert "jelenléte veszélyt jelent a nemzetbiztonságra".
A feltételezés szerint, amelynek az Uncut is hangot ad, az FBI Counter Intelligence Program (Cointelpro) nevű tervében egy Seberg elleni akció is benne volt. A színésznő telefonját lehallgatták,  szállodai tartózkodásai idején átkutatták szobáját, még a rajongóit is megfigyelés alatt tartották. Hoovernek azonban ez nem volt elég. Amikor 1970-ben nyilvánossá vált, hogy Seberg gyereket vár (férje Romain Gary író volt), a sajtóban elhelyeztette a hírt: a születendő gyerek félvér, apja pedig egy Black Panther-prominens, állítólag a mozgalom titkos szóvivője, Ray Hewitt. (A korántsem pletykalap Los Angeles Times ilyen értelmű cikkét a "megrendelésről" szóló FBI kartonnal Jean Seberg rajongói nemrégiben a weben is közzétették.) A rossz idegállapotban levő, meghurcolt Seberg gyermeke a születés után nem sokkal meghalt. Az anya kétségbeesett gesztussal a temetésen nyitva hagyta a koporsót, hogy a fotósok is láthassák a gyermek fehér bőrszínét.
A hetvenes években rosszabbodott Seberg állapota: a zaklatások, gyermekének emléke, a munka okozta stressz elől a gyógyszerekhez menekült. Többször kísérelt meg öngyilkosságot, üldözési mániás tünetek alakultak ki nála: meggyőződése volt, hogy háztartási eszközein keresztül "figyelik". 1979. szeptember 8-án -így a hivatalos változat - autója hátsó ülésén öngyilkosságot követett el, halálos adag altatóval.  Az Uncut cikke nyitva hagyja a kérdést, vajon az FBI állt-e a halála mögött. A színésznő hívei és barátai nyilatkozataikban elfogadták az öngyilkosság tényét, igaz, hozzátették, a politikai meghurcoltatások vezettek ide. Nico, a szintén hányatott sorsú, 1988-ban elhunyt énekes-színésznő szerint "az FBI emberei kipécézték és állandóan rajta voltak. Láttál már FBI-embereket? Pont olyanok, amilyennek képzeled őket."  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan, ki lesz a BKK új vezére

Megvan, ki lesz a BKK új vezére

Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi

Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Utakat zárnak le Győrben és Pécsett, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen

Utakat zárnak le Győrben és Pécsett, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen

Megakadályoznák a Fideszt, hogy elfogadja a „rabszolgatörvényt”

Megakadályoznák a Fideszt, hogy elfogadja a „rabszolgatörvényt”

"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket

"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket