Tetszett a cikk?

Leonardo da Vinci Mona Lisájának sejtelmes mosolyáról számtalan értekezés látott napvilágot, s nem kevesen állították: megfejtették a titkát. Van, aki úgy véli, a bűvöletes mosoly annak köszönhető, hogy a hölgy elvesztette a metszőfogait, mások, például a legújabb felfedezés szerint nem is mosolyog. Ön mit gondol, miért vált Mona Lisa mosolya örökéletű témává, amelyre karrierek és jövedelmek épülnek?

A Harvard egyetem professzora, Margaret Livingstone váltig állítja, rájött az ötszáz éves hölgy titkára: mosolya pusztán optikai csalódás. A professzor szerint a mosoly csak akkor látszik, ha a néző a festmény más részleteit nézi, ha a hölgy szájára összpontosít, az emberi szem számára láthatatlanná válik az ajkak görbülete.
Egy másik, a fentihez némileg hasonló elmélet szerint Mona Lisa csak azért tartja így a száját, mert elvesztette a metszőfogait. Anatómiai megközelítést alkalmaz K.K. Adour is, aki szerint az olaszoknál La Giocondaként emlegetett hölgy arcának egy része lebénult, ez eredményezi furcsa szájtartását.
Semmi különös nincs Mona Lisa mosolyában: a tizenhatodik század hajnalán egyszerűen ez a féloldalas, kissé misztikus mosoly volt a divat a női portrékon - állítják a historizáló elmélet hívei, akik szerint a szájtartást nem is Leonardo találta ki: már mestere, Verrocchio munkáin is megjelenik.
Lillian Schwartz 1987-ben radikális lépéssel helyezte teljesen új alapokra a mosolykérdést: számítógépes elemzéssel kimutatta, hogy a Mona Lisa néven ismert női portré nem más, mint Leonardo da Vinci önarcképe.
Mona Lisa Mania

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az idősebbek több hazait esznek

Az idősebbek több hazait esznek

Boldogságatlasz 1. rész: mi az a homeyness?

Boldogságatlasz 1. rész: mi az a homeyness?

Dzsudzsák a magyar másodosztályban folytathatja

Dzsudzsák a magyar másodosztályban folytathatja