Ha csak egy százaléknyi esély lenne arra, hogy működik az antigravitáció-gép, vagy a vákuumból energiát nyerő generátor, érthető lenne, hogy hivatalos intézmények is bedőlnek időnként áltudományos felfedezéseknek, súlyos pénzeket költve a fejlesztésükre, ahelyett, hogy sutba dobnák őket. Egy amerikai fizikaprofesszor a sületlenségek kiszűrését segítendő összegyűjtötte a tudománytalanság hét biztos ismertetőjelét. Ön szerint ezek alapján valóban eldönthető, tudománytalan-e a felfedezés?

Az áltudományos felfedezők és a találmányokra pénzt költő hiszékenyek gyakran kötnek ki a bíróságokon, ahol pro és kontra akadhatnak önmagukat szakértőnek mondó tanúk, akik éppúgy készséggel igazolják a tudományos megalapozottságot, mint annak hiányát - írja Robert L. Park fizikaprofesszor a Chronicle című lapban. 1993-ban például egy család azért perelt egy nagy gyógyszergyárat, mert szerintük születési rendellenességet okozott a cég készítménye. A gyógyszert milliók használták káros mellékhatások nélkül, s a vele foglalkozó tudományos publikációk sem utaltak születési rendellenességek előfordulására; mégis, a felperesek nyolc szakértőt hoztak, akik készek voltak bizonyítani az ő igazukat. Ehhez az esethez kérték fel a cikk szerzőjét, adjon a bíróság számára szempontokat, amelyek alapján felismerhető valamely felfedezés, tudományos bejelentés, kísérleti eredmény tudománytalan volta.
Park professzor szerint ezek a következők:
1. Ha egy tudományos bejelentést először a médiának címeznek. A tudományos életben először a szóban forgó szakterület fórumain, publikációiban illik nyilvánosságra hozni és az ellenérvek próbájának kitenni az új eredményeket.
2. Ha a felfedező azt állítja, nagy hatalommal bíró csoportosulások lehetetlenítik el kutatásait. A tudományos közvélemény ellenállását vagy kétkedését sokszor próbálták meg már nemzetközi nagyvállalatok, illetve kormányok elnyomó összeesküvéseként beállítani.
3. Az eredmény az észlelhetőség határán van, avagy: sajnos, sosem készült éles fotó a Loch Ness-i szörnyről.
4. Állítólagos bizonyítékok, vagyis a pontos adatok hiánya. A hiedelmeknek rendkívüli érzelmi erejük van, ám ha valamit, azt megtanulhatta a modern tudomány, hogy másnak, mint az objektív ellenpróbának, ne higgyen.
5. Magukat régóta tartó hiedelmek. Sokat hangoztatott vélekedés, hogy eleink számos olyan módszert, gyakorlati felfedezést használtak, amelyeknek megalapozottságára a modern tudomány nem talált bizonyítékot. Önmagában a népi bölcsességek régisége nem támaszthat alá tudományos állításokat.
6. A magányosan dolgozó, meg nem értett feltaláló mítosza. Igazi eredmények nemigen születhetnek elszigetelt kutatók bagolyváraiban. A kutatás, részben épp a szerteágazó kísérletek, bizonyítások miatt, ma kollektív műhelymunka.
7. És végül: a felfedező új természeti törvényszerűségekről beszél. Egy-egy találmány, felfedezés, bármilyen rendkívüli is, nem mondhat ellent annak, amit a természet alaptörvényeiről tudunk.
Ön mikor fog gyanút, hogy a szenzációként beharangozott új tudományos felfedezés talán egyszerű sületlenség?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt

Lesz miből válogatni 2019-ben: ezek a telefongyártók csinálnak jövőre összehajtható mobilt

Lesz miből válogatni 2019-ben: ezek a telefongyártók csinálnak jövőre összehajtható mobilt

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak