Tetszett a cikk?

"Vagy fantasztikus, vagy undorító" volt egy kritika szerint a Krétakör előadása a BITEF-en. Háborút elszenvedett országban máshol volna az ingerküszöb?

Szerbiai lapok tanúsága szerint szélsőséges indulatokat gerjesztett a szerbiai színikritikusok és nézők körében a budapesti Krétakör Színház keddi, W-Munkáscirkusz című előadása a 37.-ik belgrádi nemzetközi színházi fesztiválon. Schilling Árpád társulata Georg Büchner Woyzeck című darabját vitte színpadra, s a Glas Javnosti szerint "vagy fantasztikus, vagy undorító" volt. Megosztotta a közönséget a meztelenség, a tűz, a víz, az elektromosság időnként veszélyes használata, az előadás rítusos kegyetlensége. A Vecernje Novosti szerint egyesek "okádtak" a látottaktól, mások "rondának és gyöngeelméjűnek" minősítették az előadást. A Danas című lap szerint - szemléz tovább az MTI - az előadás a Woyzecken végrehajtott kísérlet volt, s úgy tűnik, hogy a rendezőt elsősorban a színházi kifejezésmód új eszközeinek a feltárása érdekelte.
Furcsa olvasni ezeket a vélekedéseket, különös az érezhető tanácstalanság. Schilling rendezése valóban kemény, de Belgrád láthatott már ilyesmit. A volt Jugoszlávia kultúrája (be)fogadta a világ legfrissebb, legkísérletezőbb áramlatait. Miközben nálunk mesterséges elszigeteltségben működött a színház (is), Belgrád legendás színházi fesztiválja, a BITEF (Belgrade International Theatre Festival) a szabadság szigete volt. Ott fellépni egy magyar társulatnak Európa legjobbjai előtti megmérettetés volt. És persze politikai kockázat idehaza, a Halász Péter-féle színházat például rögtön betiltották, amikor 1976-ban "engedély nélkül" kiutazott a BITEF-re.
A belgrádi kritika és a közönség, úgy látszik, ma már morózusabb, érzékenykedőbb, mint volt. Pedig emlékezhetnének még arra a Woyzeck-adaptációra, amelyet a szabadkai Aiowa Csoport készített 1992-ben. Igaz, sose jutott el a BITEF-re, csak az Aiowa Hamlet-je. Jómagam a szegedi zsinagóga romos épületében láttam a város alternatív színházi fesztiválján, és szerencsém volt egy tévéstáb tagjaként rögzíteni 1993-ban. A Wozzeck című előadás hihetetlenül intenzív, kegyetlen performansz volt. Georg Büchner töredékes darabja kihívja a kísérletező értelmezéseket; a szabadkai és újvidéki fiatalokból, "színházi ellenzékiekből" álló, Urbán András vezette társulat kivételesen kemény, ön- és közveszélyes előadást produkált, amely egyértelműen az akkori háború hatásait mutatta. Félelem, szorongás, kínzás és kínzatás kegyetlen két órája volt, a végig zakatoló zenére, Mezei Szilárd, színházban szokatlanul erős, (korántsem) kísérőzenéjére. A csapat azóta szétszóródott, páran Magyarországon, alternatív színházakban működnek, Urbánról tragikus hírek keltek lábra, öngyilkosságot rebesgettek, de ez szerencsére nem volt igaz. Él, és - hosszú szünet után, de - dolgozik Szabadkán.
Schillingék - talán az Aiowa előadását nem is ismerve - hasonló irányba mozdultak a W-Munkáscirkusszal, csak az előbbi még radikálisabb volt. A Krétakör előadása kitűnő, de valljuk be, nincs benne olyasmi, ami ne "történt volna már meg" a világ színházában. Ez a fokú intenzitás, ez a végiggondoltság és kíméletlen következetesség azonban ritka mifelénk. Úgy látszik, a mai szerb színházban is. Talán a háborúk, talán az elszigeteltség eredménye, hogy "mimózábbá" vált a belgrádi közvélemény s megütköznek egy ilyen előadáson? Persze a másik olvasat ez lehet: ott legalább megütközés van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!