Tetszett a cikk?

A Közhely Fesztiválon zömmel ironikus szövegek hangzottak el kortárs magyar íróktól. A közhelyet nehéz nem iróniával szemlélni és nem nehéz azzal leleplezni. De vajon manapság a felolvasóesteken nem az irónia lett-e a legnagyobb közhely?

A Litera.hu irodalmi portál egyéves születésnapján a közhelyek köré rendezték a felolvasóest tematikáját. Be is jött. Podmaniczky Szilárd egy egész egyfelvonásost írt csupa közhelyből; meg-megszólaltatva a közhelyesség mögötti regisztereket is, olykor költőire sikeredett az előadás. Márton László egy bulvárlap újságcikkeit vágta föl és rendezte szappanopera-közhelytárrá a csupa sablonos mondatot. Szilágyi Ákos közös helyünket, a nagy (kórházi?) H-betűvel jelölt országot énekelte meg (szó szerint), Nádasdy Ádám és Kovács András Ferenc eljátszott közhelyekkel és műfaji klisékkel. Varró Dániel bravúros, rímes közhely-prózát olvasott fel, benne épp a költő szerepével szembesítve önmagát. Grecsó Krisztián és Parti Nagy Lajos túlmutattak a játékon, szövegeikben olykor a legsúlyosabb mondatokkal egyenértékűvé téve használják egyébként is a közhelyeket, s ezzel szellemítik át őket. Az est moderátora Vajdai Vilmos, klasszikus konferanszié-paródiát adva sziporkázott. Nem volt semmi hiba. A feladatot mindenki megoldotta; egy születésnapi mulatságon nem is kell más, mint viccekkel teli, laza műsor.
Eltűnődni való legfeljebb azon van, hogy az irodalmi felolvasásokon miért vette át a terepet szinte kizárólagosan az irónia? Egyértelmű, hogy egy humoros, ironikus szöveggel mindig nagyobb sikert lehet elérni, de miért lett mára szinte kötelező a szórakoztatás egy irodalmi esten?
A felolvasás mint műfaj is kissé problematikussá vált. A művekkel és az íróval való találkozás olykor mintha hakniba fordulna. Talán mert igazi terepe a színház volna, a figyelem valahogy ott koncentrálható igazán, egy zajos könyvesboltban, egy kávéházban, a koncertteremként is működő A-38-on kevésbé. Ám a színház ritkán vállalkozik ilyesmire és akkor is leginkább a befutott, nagy íróinkat lépteti fel, mintha különleges kiváltság volna színházban felolvasni, mintha azt mondaná: ahhoz azért "valakinek" kell lenni, ünnepi pillanat kell, hogy a felszentelt deszkák, a bársonyos széksorok, a halk mondatot is elbíró terem, a mágikus, fekete doboz "beengedjék" az írót. Kertész és Esterházy telt házat csináltak a Vígszínházban, az irodalomnak hétköznapokon mégis marad a "büféhelyzet", a könyvesboltok sarka, aprósüteménnyel, kávéval.
Más kérdés, hogy így a kortárs magyar színház valójában lemarad a kortárs magyar irodalomról (nagyritkán, felolvasószínházi alkalmakkor néha beéri). Mint ahogy az is, a színház nálunk miért nem eleven találkozóhely a legújabb képzőművészet, zene, irodalom számára? Miért nincs igazi viszonyban a társművészetekkel? Miért csak használja őket, teret (valódi, fizikai értelemben) miért nem ad nekik?
Visszakanyarodva: az, hogy felolvasás leginkább könyv és folyóiratbemutatókon fordul elő, meg néhány irodalmi vonatkozású bulin (mint a Közhely Fesztivál), mintha felerősítette volna az igényt: az irodalmi szöveg szórakoztasson. Így lassan kötelezővé vált, hogy "egy ötperces, vicces valamit" olvassanak fel az írók. Mivel a közönség egy része nem találkozik más szövegekkel, a kortárs irodalom úgy tűnik fel, mintha ironikus irodalom volna, miközben ez nincs így. Ez viszont sokszor a könnyebb ellenállás felé viszi az írót és írását. Meg aztán, egy súlyosabb szöveget nincs is hol felolvasni. Az olyan írásokkal csak otthon, egyedül szembesülünk, könyvvel a kezünkben?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!